858
Ο Σι Τζινπίνγκ επιθεωρεί κινεζά στρατεύματα (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Thomas Peter

Σι Τζινπίνγκ: «Ετοιμος» για «επανένωση» της Κίνας και συνεργασία με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2024, 15:39
Ο Σι Τζινπίνγκ επιθεωρεί κινεζά στρατεύματα (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Thomas Peter

Σι Τζινπίνγκ: «Ετοιμος» για «επανένωση» της Κίνας και συνεργασία με τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2024, 15:39

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, επ’ ευκαιρία της 45ης επετείου της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, την οποία χαιρέτισαν οι πρόεδροι των δύο χωρών.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον οφείλουν να κάνουν «συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση μιας σταθερής, υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», είπε ο Σι.

Ο κινέζος πρόεδρος τόνισε πως είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν προκειμένου να εξακολουθήσει να προωθεί τις σινοαμερικανικές σχέσεις –επ’ ωφελεία της Κίνας, των ΗΠΑ και των λαών τους– και να προωθήσει την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.

Σύμφωνα με τον Σι Τζινπίνγκ, οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον πρέπει να χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία.

Κατά τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Νοέμβριο στο Σαν Φρανσίσκο, οι πρόεδροι της Κίνας και των ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεών τους.

«Η Κίνα θα επανενωθεί»

Η «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, δήλωσε στην ομιλία του για το νέο έτος ο Σι Τζινπίνγκ, ανεβάζοντας τους τόνους σε σχέση με την αντίστοιχη ομιλία του πριν ένα χρόνο, ενώ μένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για τις εκλογές στην αυτοδιοικούμενη νήσο, την οποία διεκδικεί η Κίνα.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν «ιερό έδαφός» της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να την επαναφέρει υπό κινεζικό έλεγχο, αν και ο Σι δεν έκανε καμιά αναφορά σε στρατιωτικές απειλές κατά την ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

«Η επανένωση της μητέρας πατρίδας είναι ένα ιστορικό αναπόφευκτο», δήλωσε ο Σι, αν και στην επίσημη αγγλική μετάφραση των σχολίων του, που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χρησιμοποιείται μια πιο απλή φράση: «Η Κίνα σίγουρα θα επανενωθεί».

«Οι συμπατριώτες στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν θα πρέπει να συνδέονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιραστούν τη δόξα της ανανέωσης του κινεζικού έθνους», πρόσθεσε. Στην επίσημη αγγλική μετάφραση αναφέρεται «όλοι οι Κινέζοι» στη θέση του «οι συμπατριώτες».

Στην ομιλία του, ο Σι υπογράμμισε ακόμη πως η κινεζική οικονομία είναι «πιο ανθεκτική και πιο δυναμική από πριν».

Στη διάρκεια του 2023, η οικονομία της χώρας έθεσε υπό έλεγχο «την καταιγίδα», τόνισε ο κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του.

Το 2024, η Κίνα «θα σταθεροποιήσει και θα διευρύνει τη θετική τάση της οικονονικής ανάκαμψής» της και «θα επιτύχει σταθερή και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι.

«Πρέπει συνολικά να εμβαθύνουμε τη μεταρρύθμιση και να ανοίξουμε περισσότερο, προωθώντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη, διευρύνοντας την οικονομική ζωτικότητα και κάνοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθήσουμε την εκπαίδευση, να προωθήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία και να καλλιεργήσουμε ταλέντα», τόνισε ο κινέζος πρόεδρος.

Ο Σι εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μερικών εταιρειών και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι στην απασχόληση και την καθημερινή ζωή τους, καθώς και για τον αντίκτυπο φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και σεισμοί σε μερικές περιφέρειες.

Η Κίνα θα προωθήσει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και θα εξισορροπήσει την ανάπτυξη και την ασφάλεια με συντονισμένο τρόπο, κατέληξε ο Σι στο μήνυμά του.

Η απάντηση της Ταϊπέι

Οι σχέσεις της Ταϊβάν με την Κίνα πρέπει να αποφασιστούν από τη βούληση του λαού και η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στην «αξιοπρέπεια», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της αυτοδιοικούμενης νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν, έπειτα από τις δηλώσεις του Σι Τζινπίνγκ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ομιλία του Σι σε συνέντευξη Τύπου για την Πρωτοχρονιά στο προεδρικό μέγαρο στην Ταϊπέι, η Τσάι είπε πως η πιο σημαντική αρχή για το ποια πορεία πρέπει να ακολουθηθεί στις σχέσεις με την Κίνα είναι η δημοκρατία.

«Αυτό σημαίνει να λαμβάνουμε [υπόψη] την κοινή βούληση του λαού της Ταϊβάν ώστε να πάρουμε μια απόφαση. Στο κάτω κάτω, είμαστε μια δημοκρατική χώρα», είπε.

Η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ταϊβάν και είναι ευθύνη και των δύο πλευρών να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό, πρόσθεσε η Τσάι.

Η Τσάι Ινγκ-γουέν σε πρόσφατη ομιλία της – EPA/RITCHIE B. TONGO

Η Κίνα έχει χαρακτηρίσει τις εκλογές ως μία επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και έχει αρνηθεί πολλές προτάσεις της Τσάι για συνομιλίες, πιστεύοντας πως υποστηρίζει αυτονομία.

Η Τσάι έχει καταστήσει προτεραιότητα την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της άμυνας της Ταϊβάν, περιλαμβανομένης και της ώθησης για τη δημιουργία ενός εγχώριου προγράμματος υποβρυχίων.

«Όλων τα σπίτια έχουν κλειδαριές, όχι για να προκαλέσουμε τον γείτονα της διπλανής πόρτας αλλά για να είμαστε οι ίδιοι πιο ασφαλής. Είναι το ίδιο και με τις πόρτες της χώρας. Ο λαός της Ταϊβάν θέλει ειρήνη, αλλά θέλουμε ειρήνη με αξιοπρέπεια», είπε.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη την Κίνα ότι επιχειρεί να παρέμβει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας είτε ψευδείς ειδήσεις είτε στρατιωτική ή εμπορική πίεση, και η Τσάι είπε πως ελπίζει πως ο λαός θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η Τσάι είπε πως οι εταιρίες της Ταϊβάν πρέπει να έχουν παγκόσμια απεύθυνση και να διαφοροποιηθούν.

«Αυτό είναι το σωστό μονοπάτι, παρά να επιστρέψουμε στο μονοπάτι της εξάρτησης από την Κίνα, ιδιαίτερα καθώς στην ασταθή αγορά της Κίνας υπάρχει απρόβλεπτο ρίσκο», είπε.

«Πάντοτε καλωσορίζαμε υγιείς, τακτικές αλληλεπιδράσεις με την άλλη πλευρά του στενού, όμως οι εμπορικές και οικονομικές ανταλλαγές δεν μπορούν να καταστούν πολιτικό εργαλείο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...