930
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη τους χειραψία. Αριστερά και δεξιά στη φωτογραφία αντίστοιχα οι υπουργοί Εξώτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Mητσοτάκης-Ερντογάν για μία νέα αφετηρία [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 17:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2019 19:25
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη τους χειραψία. Αριστερά και δεξιά στη φωτογραφία αντίστοιχα οι υπουργοί Εξώτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Mητσοτάκης-Ερντογάν για μία νέα αφετηρία [εικόνες & βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2019, 17:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/09/2019 19:25

Σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση – διάρκειας περίπου μιας ώρας- του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Οσον αφορά στο Κυπριακό, η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Μια ανάρτηση έκανε στον λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση που διήρκεσε περίπου μία ώρα, πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ (κάτω το tweet της Τουρκικής Προεδρίας).

Από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η  διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και  σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε ένα μόλις 24ωρο μετά το απίθανο σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -μετά φωτογραφιών και χαρτών- από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Κυπριακού και τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Η Μεσόγειος, εκτός από τις τραγωδίες που προκάλεσε η συριακή κρίση και η παράνομη μετανάστευση, αντιμετωπίζει περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις διαπραγματεύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί λόγω της αδιάλλακτης θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη, βάσει διεθνούς συνθήκης, για τον τουρκοκυπριακό λαό, με τον οποίο διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Και παρομοίως, η Ελλάδα, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυητές», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Κατά την άποψή του «είναι φανερό πως αυτοί που διεκδικούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα υπό την προϋπόθεση των μηδενικών εγγυήσεων ασφάλειας έχουν κακές προθέσεις από την αρχή και η Τουρκία από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της μέχρι να βρεθεί λύση που να εγγυάται την ασφάλεια και τη διατήρηση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο κ. Ερντογάν μίλησε και για την Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα, παρουσιάζοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις και ότι «αποτελούν σημαντική ευκαιρία για συνεργασία, αν όλοι υιοθετήσουμε μία προσέγγιση win-win. Αλλά ατυχώς», όπως τόνισε, «παρά τη λογική μας προσέγγιση, μερικές χώρες στην περιοχή προβαίνουν σε μονομερή βήματα, επιχειρώντας να μετατρέψουν το ζήτημα των ενεργειακών πόρων σε πεδίο σύγκρουσης».

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε, «στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους», αν και όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις που βασίζονται στη συνεργασία και τη δίκαιη διανομή».

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, στις 11:00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος), ο Πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε χθες λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του αμερικανού προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε την Τρίτη όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια, όπου θα κάνει ιδιαίερη αναφορά στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...