341
Η Ξένια Καρέλινα συνοδεύεται από ρώσο ένστολο μετά τη σύλληψή της | Twitter

Ρωσία: Συνέλαβαν Αμερικανορωσίδα που έδωσε $50 σε οργάνωση υπέρ της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 15:00
Η Ξένια Καρέλινα συνοδεύεται από ρώσο ένστολο μετά τη σύλληψή της
|Twitter

Ρωσία: Συνέλαβαν Αμερικανορωσίδα που έδωσε $50 σε οργάνωση υπέρ της Ουκρανίας

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2024, 15:00

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε την 33χρονη Αμερικανορωσίδα Ξένια Καρέλινα, όταν επέστρεψε στη Ρωσία για να επισκεφθεί τους γονείς της, με την κατηγορία της «προδοσίας».

Το έγκλημά της; Οτι έδωσε 50 δολάρια σε οργάνωση που συγκεντρώνει χρήματα για τον ουκρανικό στρατό, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Ξένια Καρέλινα φωτογραφίζεται να χορεύει στη Γέφυρα του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη

Η Καρέλινα φέρεται να συνελήφθη την Τρίτη στην Αικατερινούπολη (Yekaterinburg), στα κεντρικά Ουράλια Ορη, όπου φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 20 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα αυστηρότερη νομοθεσία του Κρεμλίνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση, σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Οπως γράφει η Telegraph, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τους συλληφθέντες υπηκόους τρίτων χωρών, και ειδικά των ΗΠΑ, ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Ο Εβαν Γκέρσκοβιτς, ο 32χρονος ανταποκριτής της Wall Street Journal που κρατείται στη Μόσχα από πέρυσι με την κατηγορία της κατασκοπείας, είναι ένα ακόμα παράδειγμα.

Η Καρέλινα στο ρωσικό δικαστήριο, πίσω από τα κάγκελα – Twitter

Η FSB κατηγορεί την Καρέλινα ότι συγκέντρωσε χρήματα «που χρησιμοποιήθηκαν για να αγοράσουν ιατρικές προμήθειες, εξοπλισμό, είδη καταστροφής και πυρομαχικά» για τον ουκρανικό στρατό.

Η οργάνωση νομικών δικαιωμάτων Perviy Otdel είπε στους New York Times ότι η Καρέλινα κατηγορείται ότι έστειλε 50 δολάρια στην Razom for Ukraine, μία ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νέα Υόρκη.

Κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας στις ΗΠΑ.

Η FSB δήλωσε ότι η Καρέλινα ενεργεί σε βάρος της ασφάλειας της χώρας μας.

Η συλληφθείσα ζει στο Λος Αντζελες και έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα το 2021.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο φαίνεται η Καρέλινα να συνοδεύεται σε ένα κτίριο από ρώσους ένστολους και να φορά τον σκούφο της κατεβασμένο ως τη μύτη, ώστε να μην βλέπει πού βρίσκεται.

Την βάζουν σε ένα αυτοκίνητο και αργότερα την δείχνουν μέσα σε δικαστήριο, να είναι όρθια πίσω από κάγκελα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...