252
Το παραδοσιακό πουτέν του γαλλόφωνου Καναδά (εδώ μία εκδοχή του σε εστιατόριο του Τορόντο), παράπλευρη απώλεια της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία | Colin McConnell/Toronto Star via Getty Images

Πουτέν, το παραδοσιακό φαγητό του Κεμπέκ εκτός μενού σε Καναδά και Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2022, 12:46
Το παραδοσιακό πουτέν του γαλλόφωνου Καναδά (εδώ μία εκδοχή του σε εστιατόριο του Τορόντο), παράπλευρη απώλεια της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία
|Colin McConnell/Toronto Star via Getty Images

Πουτέν, το παραδοσιακό φαγητό του Κεμπέκ εκτός μενού σε Καναδά και Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2022, 12:46

Διαδηλώσεις σε δεκάδες χώρες και πλήθος εκδηλώσεων κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μία από τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου είναι και ένα παραδοσιακό φαγητό του Κεμπέκ, του γαλλόφωνου τμήματος του Καναδά, που έχει φανατικούς πιστούς σε όλη τη χώρα, αλλά και στη Γαλλία.

Πρόκειται για το πουτέν, ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες, σβώλους από τυρί και βαριά σως, που για κακή του τύχη, μοιάζει με το όνομα του ρώσου προέδρου, όπως προφέρεται στη γαλλική γλώσσα.

Μάλιστα, ένα εστιατόριο με το ίδιο όνομα, στο Παρίσι και την Τουλούζη, έγινε στόχος διαμαρτυριών και ύβρεων μετά την ρωσική εισβολή στην ουκρανία.

«Το φαγητό μας γεννήθηκε στο Κεμπέκ, τη δεκαετία του ’50. Οι ιστορίες για το πώς ξεκίνησε είναι πολλές. Αλλά ένα είναι σίγουρο: δημιουργήθηκε από παθιασμένους σεφ, που ήθελαν να δώσουν χαρά και παρηγοριά στους πελάτες τους», έγραψε η εταιρεία στο Twitter.

«Από την πρώτη ημέρα, το Σπίτι του Πουτέν δουλεύει για να διατηρήσει αυτές τις αξίες και σήμερα στηρίζει τους ουκρανούς πολίτες, που πολεμούν με θάρρος για την ελευθερία τους εναντίον του τυρρανικού ρωσικού καθεστώτος», συνέχισε η ανακοίνωση.

Ενα άλλο εστιατόριο στο Κεμπέκ αποφάσισε να αποσύρει την ονομασία του πιάτου από το μενού.

Πρόκειται για το Le Roy Jucep, που ισχυρίζεται μάλιστα ότι είναι το πρώτο εστιατόριο, όπου δημιουργήθηκε το πιάτο αυτό.

«Αγαπητοί πελάτες, η ομάδα του Jucep αποφάσισε να αποσύρει τη λέξη Π**τέν από το πιάτο-σήμα κατατεθέν της εκφράζοντας έτσι με τον δικό της τρόπο, την φρίκη της για την κατάσταση στην Ουκρανία».

Η ονομασία του πιάτου θεωρείται ότι προέρχεται από την γαλλοκαναδική προφορά της αγγλικής λέξης πουτίνγκα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...