395
Δείτε online ψηφιακές δράσεις πολιτισμού | Facebook / ICOM

Δευτέρα 18 Μαΐου: Ψηφιακός θα είναι ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2020, 12:00
Δείτε online ψηφιακές δράσεις πολιτισμού
|Facebook / ICOM

Δευτέρα 18 Μαΐου: Ψηφιακός θα είναι ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2020, 12:00

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων την Δευτέρα 18 Μαΐου έχει θέμα «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή» και θα είναι ψηφιακός, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό τμήμα του ICOM.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Και το μήνυμα της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Κάθε χρόνο, η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

«Η κοινωνική αξία των μουσείων συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες», αναφέρει το ICOM, τονίζοντας ότι «τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Μέσα από τις εκθέσεις και τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων».

Φέτος, τα περισσότερα μουσεία του κόσμου έχουν κλείσει για το κοινό επ’ αόριστον λόγω της πανδημίας COVID-19, που μαστίζει τον πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) παροτρύνει τα μουσεία να προσαρμόσουν τον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) στις έκτακτες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Έτσι, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα γιορταστεί παντού φέτος ψηφιακά.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM θέλοντας να αποτελέσει τον κόμβο για την προβολή της ποικιλομορφίας των πρωτοβουλιών των Ελληνικών μουσείων, αναδεικνύει τις ψηφιακές δράσεις τους που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των ψηφιακών δράσεων των ελληνικών μουσείων

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...