286
Βολιβιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί πάνω από τη σορό του Τσε Γκεβάρα | Getty Images/Bettmann/Contributor

Πέθανε ο αξιωματικός που σκότωσε τον Τσε Γκεβάρα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 18:54
Βολιβιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί πάνω από τη σορό του Τσε Γκεβάρα
|Getty Images/Bettmann/Contributor

Πέθανε ο αξιωματικός που σκότωσε τον Τσε Γκεβάρα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 18:54

Ο βολιβιανός απόστρατος αξιωματικός Μάριο Τεράν Σαλαζάρ, που είχε σκοτώσει τον Τσε Γκεβάρα το 1967, πέθανε σε ηλικία 80 ετών στη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα, στη Βολιβία.

Ηταν 8 Οκτωβρίου 1967 όταν ο βολιβιανός στρατός αιχμαλώτισε τον Τσε Γκεβάρα με την υποστήριξη δύο κουβανοαμερικανών πρακτόρων της CIA.

Ο Τσε ήταν επικεφαλής μιας μικρής ομάδας ανταρτών που επιβίωσαν από μάχες, την πείνα και τις ασθένειες στα βουνά της Βολιβίας. Είχε τραυματιστεί στη μάχη και για αυτό τον οδήγησαν σε ένα εγκαταλειμμένο σχολείο στο χωριό Λα Ιγκέρα.

Εκεί πέρασε την τελευταία του νύχτα. Την επομένη τον εκτέλεσε ο Τεράν Σαλαζάρ. Προηγήθηκε η επικύρωση της διαταγής αυτοπροσώπως από τον πρόεδρο της Βολιβίας, Ρενέ Μπαριέντος (1964-1969), έναν ορκισμένο αντικομουνιστή.

«Ηταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου. Ο Τσε μου φαινόταν μεγάλος, πολύ μεγάλος, τεράστιος. Τα μάτια του έκαιγαν με χίλιες φωτιές», αφηγήθηκε ο Σαλαζάρ. «“Ηρέμησε”, μου είπε, “και σημάδεψε καλά! Θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο!”. Έκανα ένα βήμα πίσω, προς την πόρτα, έκλεισα τα μάτια και πυροβόλησα». Οι βιογράφοι του Τσε ανέφεραν ότι ο αξιωματικός είχε αστοχήσει στους πρώτους πυροβολισμούς του.

Μετά τον θάνατό του, στα 39 του χρόνια, ο Τσε μετατράπηκε σε θρύλο. Το πτώμα του εκτέθηκε σαν τρόπαιο στο γειτονικό χωριό Βαγιεγκράντε, εικόνα που απαθανάτισε ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, Μαρκ Ιτέν.

Επειτα από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, ο Τεράν Σαλαζάρ πήρε σύνταξη και προσπάθησε να παραμείνει ανώνυμος, αποφεύγοντας τον Τύπο. Για καιρό διατεινόταν πως ο δολοφόνος του Γκεβάρα δεν ήταν ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος στρατιωτικός με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

«Είχε αρρωστήσει, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο για τον Σαλαζάρ ο Γκάρι Πράδο, ο διοικητής της δύναμης που αιχμαλώτισε τον Τσε. Δήλωσε πως ο Σαλαζάρ εκτέλεσε τις εντολές που του δόθηκαν.

Ο Σαλαζάρ είχε εισαχθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο έπειτα από μακρά ασθένεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...