447
Ενα γκράφιτι στο Βερολίνο με τον Σρέντερ να αγκαλιάζεται με τον Πούτιν - μια παραπομπή στον περιβόητο εναγκαλισμό και φιλί στο στόμα του Ερικ Χόνεκερ με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ | REUTERS/Grigory Dukor/File Photo

Persona non grata για το SPD λόγω Πούτιν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 08:30
Ενα γκράφιτι στο Βερολίνο με τον Σρέντερ να αγκαλιάζεται με τον Πούτιν - μια παραπομπή στον περιβόητο εναγκαλισμό και φιλί στο στόμα του Ερικ Χόνεκερ με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ
| REUTERS/Grigory Dukor/File Photo

Persona non grata για το SPD λόγω Πούτιν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 08:30

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Εσκεν κάλεσε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποχωρήσει από το κόμμα, χαρακτηρίζοντας «εντελώς παράλογες» τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι εδώ και πολλά χρόνια επιχειρηματίας και θα πρέπει να σταματήσουμε να τον αντιμετωπίζουμε ως βετεράνο πολιτικό, ως πρώην καγκελάριο», δήλωσε τη Δευτέρα η Σάσκια Εσκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στη Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι ο πρώην καγκελάριος και άλλοτε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δεν ανταποκρίθηκε στην επίσημη έκκληση του SPD να εγκαταλείψει τις θέσεις του στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Ερωτώμενη εάν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα έπρεπε να αποχωρήσει από το κόμμα, η Σάσκια Έσκεν απάντησε: «Θα έπρεπε!».

Η ίδια παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για μια ενδεχόμενη διαγραφή του.

Ο ρόλος που έχει διαδραματίσει ο Σρέντερ, τουλάχιστον μετά την απομάκρυνσή του από την καγκελαρία, το 2005, θεωρείται χαρακτηριστικός του πολιτικού προβλήματος που υπάρχει στη Γερμανία με τους δεσμούς του Βερολίνου με το καθεστώς Πούτιν. Αφού εγκατέλειψε την πολιτική, ο Σρέντερ προσελήφθη ως σύμβουλος σε ρωσικές εταιρείες φυσικού αερίου, οι οποίες και έλαβαν μεγάλες δουλειές στη Γερμανία, συμβάλλοντας, όπως λένε οι επικριτές του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, στην παγίδευση του Βερολίνου στην ενεργειακή και οικονομική στρατηγική της Μόσχας.

Σρέντερ και Πούτιν το 2016 στην Αγία Πετρούπολη. Μια συνεργασία που έχει δημιουργήσει πολιτικό -και όχι μόνον- ζήτημα στη Γερμανία (REUTERS/Grigory Dukor/File Photo)

Ο συνδυασμός της τεράστιας εξάρτησης της γερμανικής οικονομίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και της παρουσίας ενός πρώην καγκελαρίου στο pay roll του Βλαντίμιρ Πούτιν, λέει από μόνος του πολλά για το πολιτικό –αλλά όχι μόνον– ζήτημα που έχει ανακύψει στο Βερολίνο, στη σκιά της ουκρανικής κρίσης.

Στο Βερολίνο υπάρχουν γκράφιτι που δείχνουν τον Σρέντερ να χαριεντίζεται με τον Πούτιν, παραπέμποντας σε εκείνη την διαβόητη σκηνή του 1979 όταν ο τότε αρχηγός της Ανατολικής Γερμανίας Ερικ Χόνεκερ είχε φιληθεί στο στόμα, όπως όριζε η συντροφικότητα των κομμουνιστών, με τον σοβιετικό ομόλογό του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Συνδυασμός των δύο γκράφιτι στο Βερολίνο. Ο εναγκαλισμός Σρέντερ – Πούτιν με το σχόλιο «Θέε μου, βοήθησέ με να αντέξω αυτόν τον έρωτα», έχει καλύψει το φιλί των Μπρέζνιεφ – Χόνεκερ (REUTERS/Anne Barth/Fabrizio Bensch)

 

Ο ίδιος ο Σρέντερ, εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times την περασμένη Παρασκευή είπε ότι θα παραιτείτο από τα πόστα που κατέχει σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς μόνον εφόσον ο Βλαντίμιρ Πούτιν σταματούσε την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη —κάτι που όπως είπε «δεν θα κάνει».

Παράλληλα και υιοθετώντας εμφανώς τις θέσεις του Κρεμλίνου, ο Σρέντερ υποστήριξε ότι ο ρώσος πρόεδρος θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, «αλλά δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...