666
Παιδιά δροσίζονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα σε σιντριβάνι στο Σάουθμπανκ, στο κέντρο του Λονδίνου | REUTERS/Maja Smiejkowska

Συναγερμός για το νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 19:50
Παιδιά δροσίζονται κατά τη διάρκεια του καύσωνα σε σιντριβάνι στο Σάουθμπανκ, στο κέντρο του Λονδίνου
| REUTERS/Maja Smiejkowska

Συναγερμός για το νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2022, 19:50

Μόλις τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από τη λήξη του τρίτου κύματος καύσωνα στη Δυτική Ευρώπη και όπως φαίνεται από τις προβλέψεις, τις επόμενες ημέρες έρχεται νέα άνοδος του υδραργύρου και αναμένονται καινούργια ρεκόρ.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα γίνουν αισθητές σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας και των νότιων περιοχών της Βρετανίας, από την Πέμπτη, σύμφωνα με προβλέψεις που επικαλείται η Washington Post.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία και τη Βρετανία η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Πώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες στα κύματα καύσωνα που δημιουργούνται διαφορετικές χρονιές στη Βρετανία

Παράλληλα, μεγάλο τμήμα της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης αναμένεται να επηρεαστεί από τον επερχόμενο καύσωνα, φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Τις αυξημένες θερμοκρασίες θα επηρεάσει μια κορυφογραμμή υψηλής πίεσης ή θόλος θερμότητας, όπως ονομάζεται, που βρίσκεται πάνω από τη Βρετανία από το βράδυ της Τρίτης. Εκτός από τις θερμές μάζες αέρα που προκαλεί αυτή η διαδικασία, αποτρέπει και κάθε καιρικό φαινόμενο μείωσης της θερμοκρασίας και προκαλεί συνεχή ηλιοφάνεια.

Μάλιστα, στη Βρετανία έχει ήδη εκδοθεί έκτακτη προειδοποίηση για τετραήμερο καύσωνα από την Πέμπτη. Οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, καθώς η στάθμη στους ταμιευτήρες νερού είναι ανησυχητικά χαμηλή, ενώ στην Ουαλία έχει απαγορευθεί η ρίψη νερού με το λάστιχο.

Εξαιρετικά αυξημένος από την Τετάρτη και πριν χτυπήσει ο καύσωνας ο κίνδυνος πυρκαγιών σε ολόκληρη της Ευρώπη

Στην Ισπανία, η οποία είχε τον θερμότερο Ιούλιο στην Ιστορία της, έχει εκδοθεί προειδοποίηση για καύσωνα στα νότια της Μαδρίτης, όπου το θερμόμετρο αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 38 βαθμούς Κελσίου.

«Στο Λονδίνο δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου ολόκληρο τον Ιούλιο και καταγράφηκε λιγότερο από ένα χιλιοστό βροχόπτωσης, όταν ο μήνας αυτός χαρακτηρίζεται συνήθως από 45 χιλιοστά βροχόπτωσης, ενώ βρέχει κατά μέσο όρο οκτώ εικοσιτετράωρα», εξηγεί ο Μαξιμιλιανός Χερέρα, ιστορικός κλίματος.

Καλύτερα στην Ελλάδα

Τη χώρα μας δεν φαίνεται να την επηρεάζει ιδιαίτερα το νέο κύμα καύσωνα της Ευρώπης, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της  Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Την Πέμπτη στα ηπειρωτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε στην Ηπειρο, τη Μακεδονία και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στη νησιωτική χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 35, στο Αιγαίο τους 28 με 30, ενώ στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, αρχικά στην Ηπειρο, τη δυτική-κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία προβλέπονται νεφώσεις με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες και βελτίωση το βράδυ.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στη νησιωτική χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοδυτικοί έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ηπειρωτικά.

Το Σάββατο και την Κυριακή, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στη νησιωτική χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) στα ηπειρωτικά αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά. Στη νησιωτική χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο και τα νότια πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...