373
«Η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου έχει δημιουργήσει μια θετική εμπειρία διαχείρισης των ΑΕΙ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Βενιζέλος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Παρέμβαση Βενιζέλου για τα πανεπιστήμια: «Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταπέσει από τα αδιέξοδά του»

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2017, 11:09
«Η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου έχει δημιουργήσει μια θετική εμπειρία διαχείρισης των ΑΕΙ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Βενιζέλος
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Παρέμβαση Βενιζέλου για τα πανεπιστήμια: «Ο νόμος Γαβρόγλου θα καταπέσει από τα αδιέξοδά του»

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2017, 11:09

Το «Πανεπιστήμιο μετά» επιχειρεί να περιγράψει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος από κοινού με τον καθηγητή πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πέτρο Καβάσαλη. Σε άρθρο τους στον Κύκλο Ιδεών και οι δύο προχωρούν στην εκτίμηση ότι ο νόμος Γαβρόγλου «θα καταπέσει υπό το βάρος των αδιεξόδων που δημιουργεί η επιδιωκόμενη επιστροφή στη δεκαετία του ’80» και εξηγούν ότι «το σημαντικό θέμα δεν είναι η νομοθετική παρένθεση Γαβρόγλου, αλλά το ελληνικό Πανεπιστήμιο μετά».

Οι Βενιζέλος – Καβάσαλης τονίζουν ότι «Είναι νομικά εφικτή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» και σε γενικότερο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας προτείνουν ως κεντρικό βήμα την εισαγωγή της «αρχής της ευελιξίας». Εξηγούν δε ότι «βασική προϋπόθεση της ευελιξίας είναι η οργανωτική πολυτυπία των δημοσίων πανεπιστημίων και η συνύπαρξη πλέον δημόσιων και ιδιωτικών (μη κρατικών) Πανεπιστημίων».

Οι δύο αρθρογράφοι τονίζουν υπογραμμίζουν τρεις βασικές αρχές που πρέπει, κατά τη γνώμη τους, να καθορίζουν την οργάνωση των ΑΕΙ:

1. Πλήρης αυτοδιοίκηση με την έννοια της μεγίστης δυνατής ανεξαρτησίας και της χειραφέτησης από τα δεσμά της διοικητικής γραφειοκρατίας που αναπαράγεται υπό το πρόσχημα της κρατικής εποπτείας. Η εποπτική αρμοδιότητα του υπουργού πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, δηλαδή στον έλεγχο εφαρμογής ενός νόμου περί πανεπιστημίων που διασφαλίζει γενναιόδωρα την αυτοδιοίκηση και την ευελιξία τους σε αντίθεση με την μακροχρόνια πρακτική της καταθλιπτικής ομοιομορφίας και ομοιοτυπίας των οργανωτικών σχημάτων και των κανόνων λειτουργίας όλων των ΑΕΙ. Η συζήτηση για τα μεταπτυχιακά και τη δυνατότητα οργάνωσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων που διεξήχθη τις τελευταίες εβδομάδες προκαλεί θλίψη.

2. Συνεχής εξωτερική αξιολόγηση του επιστημονικού και αναπτυξιακού έργου τους τόσο σε εθνικό επίπεδο μέσω Ανεξάρτητης Αρχής, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

3. Λογοδοσία στην κοινωνία των πολιτών, αλλά και στην αγορά, στους παραγωγικούς φορείς και τους ίδιους τους αποφοίτους των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που αποζητούν το αντίκρυσμα των σπουδών τους.

Στο άρθρο τους στον Κύκλο Ιδεών, οι Βενιζέλος – Καβάσαλης σημειώνουν παράλληλα ότι «η εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου έχει δημιουργήσει μια θετική εμπειρία διαχείρισης των ΑΕΙ με βάση αυτές τις αρχές. Το κεκτημένο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί και βεβαίως να διευρυνθεί όταν η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών επιτρέψει το κλείσιμο της νομοθετικής παρένθεσης Γαβρόγλου και διασφαλίσει ξανά την επαφή των ελληνικών πανεπιστημίων με το μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...