729
Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης επικαιροποιήθηκε και ένας κάτοικος του Τόκιο το φωτογραφίζει: απομένει πάνω από ένας χρόνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του... 2020 | Kyodo/via REUTERS

Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να «μετακομίσουν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2021

Sportscaster Sportscaster 31 Μαρτίου 2020, 15:56
Το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης επικαιροποιήθηκε και ένας κάτοικος του Τόκιο το φωτογραφίζει: απομένει πάνω από ένας χρόνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του... 2020
|Kyodo/via REUTERS

Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να «μετακομίσουν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2021

Sportscaster Sportscaster 31 Μαρτίου 2020, 15:56

Η (πρώτη γυναίκα) κυβερνήτης του Τόκιο, Κόικε Γιουρίκο, επέλεξε να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. «Οι νέες ημερομηνίες τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων (23 Ιουλίου – 8 Αυγούστου) διαφέρουν από τις παλιές (24 Ιουλίου – 9 Αυγούστου) μόλις κατά μια μέρα, οπότε δεν θα απαιτηθούν σαρωτικές αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα: στα εισιτήρια, στις προσλήψεις προσωπικού, στην οργάνωση των εθελοντών και στις μετακινήσεις», τόνισε μετά τη χθεσινή (Δευτέρα) ανακοίνωση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. Αλήθεια είναι. Μόνο που, μεσολαβεί ένας ολόκληρος χρόνος. Ολος ο υπόλοιπος σχεδιασμός πρέπει να γίνει από την αρχή.

Δεν είναι απλή υπόθεση, να βάλεις μια τέτοια διοργάνωση «στον πάγο» για 12 μήνες. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το Ολυμπιακό Χωριό και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν ειδικά για την εξυπηρέτηση των Αγώνων, θα πρέπει να συντηρηθούν. Η ενοικίαση των (ιδιωτικών) χώρων που έχουν χρησιμοποιηθεί, να παραταθεί. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην είναι ελεύθεροι του χρόνου, οπότε θα χρειαστεί μετεγκατάσταση των κατασκευών που φιλοξενούν. Οι συμβάσεις με δεκάδες συνεργαζόμενες εταιρείες (τεχνικές, προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, μίσθωσης μηχανημάτων, κ.λπ), να αλλάξουν. Ενδεχομένως, με παράλληλη καταβολή αποζημίωσης. Το έντυπο υλικό, προωθητικό ή ενημερωτικό, να ξανατυπωθεί. Το ίδιο και τα εισιτήρια. Οι προετοιμασίες και οι δοκιμές για τις τελετές έναρξης και λήξης, να ξαναγίνουν. Οι διαδικασίες για τους εθελοντές, να επαναληφθούν. Αρκετοί από τους περίπου 80.000 που είχαν επιλεγεί, ίσως να μην είναι διαθέσιμοι το 2021.

Ολα αυτά συνεπάγονται επιπλέον κόστος, το οποίο ο βρετανικός χρηματοοικονομικός όμιλος LearnBonds εκτιμά ότι θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στους ίδιους υπολογισμούς καταλήγει και η σχετική μελέτη του Κατσουχίρο Μιγιαμότο, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Κανσάι. Οπως ανέλυσε στο Reuters, η μετάθεση των Αγώνων θα κοστίσει περί τα 641 δισεκατομμύρια γιέν (6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 5,47 δισ. ευρώ). Από αυτά, τα 3,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος, ενώ το υπόλοιπο ποσό στο πλήγμα που θα δεχθεί η ιαπωνική οικονομία. Οπως υπογραμμίζει ο ιάπωνας καθηγητής, η αναβολή θα αποδειχθεί καταστροφική για μια σειρά από εταιρείες που έχουν εμπλακεί στη διοργάνωση, ιδίως για τις μικρομεσαίες.

Οι ιάπωνες διοργανωτές υπολόγιζαν να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των δαπανών τους από την εκμετάλλευση ή πώληση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, από τη μετατροπή του Ολυμπιακού Χωριού σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Περίπου 1.400 από τα 5.632 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν τις Ολυμπιακές αποστολές -το 25%- έχουν, ήδη, πουληθεί, όμως η αναβολή των Αγώνων θα καθυστερήσει το πρότζεκτ τουλάχιστον κατά ένα χρόνο, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την επιτυχία του.

Το 2013, όταν η ιαπωνική πρωτεύουσα ανέλαβε τους Αγώνες, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ήταν 6 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, υπερδιπλασιάστηκε (ως συνήθως). Πριν από μερικούς μήνες η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε με καμάρι πως, τελικώς, εξοικονομήθηκαν 1,2 δισ. ευρώ, και οι δαπάνες δεν θα ξεπερνούσαν τα 11,2 δισ. ευρώ. Υπολόγιζε, όμως, χωρίς… τον κορονοϊό. Η μετάθεση θα στοιχίσει κάτι λιγότερο από το αρχικό κόστος.

Οσο οι Ιάπωνες θα αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τη ζημιά από την (αναπόφευκτη) αναβολή, τα 33 Ολυμπιακά σπορ θα πρέπει να φτιάξουν νέο καλεντάρι για το 2020, το 2021 και το 2022. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν, ο στίβος και η κολύμβηση. Το πρώτο… θύμα του «ντόμινο» ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που επρόκειτο να διεξαχθεί του χρόνου το καλοκαίρι στο Ορεγκον. Είναι αδύνατον να συμπέσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να… εξοντωθούν οι αθλητές. Ετσι, οι αμερικανοί διοργανωτές συμφώνησαν να μεταθέσουν το δικό τους event για το 2022. Πιθανότατα, για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε να μην έχει πρόβλημα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει στο Μόναχο 20 μέρες μετά (15-31 Αυγούστου 2022). Θα πρέπει, όμως, να μετακινηθούν οι κοινοπολιτειακοί αγώνες (27 Ιουλίου – 7 Αυγούστου στο Μπέρμιγχαμ), για τους οποίους οι Βρετανοί έχουν επενδύσει πολλά χρήματα.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Φουκουόκα (Ιαπωνία) ήταν προγραμματισμένο να γίνει μεταξύ 16 Ιουλίου και 1 Αυγούστου του 2021. Γι’ αυτό η διεθνής ομοσπονδία πίεζε, ώστε οι Ολυμπιακοί να διεξαχθούν τον Μάιο του 2021. Τώρα, για τη νέα ημερομηνία θα πρέπει να αποφασίσουν οι Ιάπωνες. Εάν το κάνουν τον Μάρτιο του 2021, θα… τρέχουν να μεταφέρουν εγκαταστάσεις και υλικά από το Τόκιο στη Φουκουόκα, κι έπειτα από τη Φουκουόκα στο Τόκιο (για τους Ολυμπιακούς). Εάν το κάνουν τον Σεπτέμβριο του 2021, θα πρέπει να προλάβουν μόνο μία μετακόμιση. Αλλά, υπάρχει και το σενάριο του 2022.

Μια σειρά από μικρότερες διοργανώσεις περιμένουν να οριστικοποιηθούν οι μεγάλες, για να δουν πού θα «χωρέσουν» κι αυτές. Είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τόμας Μπαχ φρόντισε να επισπεύσει την ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...