1123
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Ανγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη, στη γερμανική Βουλή | Reuters

«Να εγγυηθούμε από κοινού τα σύνορά μας»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:16
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Ανγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη, στη γερμανική Βουλή
|Reuters

«Να εγγυηθούμε από κοινού τα σύνορά μας»

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2016, 11:16

Μία ημέρα πριν από την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε την Τετάρτη πως κύριο μέλημα αποτελεί η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτημα το οποίο θα είναι κεντρικό στην αυριανή συνεδρίαση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, αφού ζήτησε την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία, επισήμανε: «Θα μιλήσουμε για το θέμα της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων και θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, όπως στις 29 Νοεμβρίου -από κοινού, ως 28- αποφασίσαμε την ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση».

Αναφερόμενη στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων, η γερμανίδα καγκελάριος, σημείωσε ότι στην Ευρώπη «είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία».

Οσον αφορά την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι το θέμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, διότι έχει ήδη αποφασιστεί η κατανομή 160.000 ανθρώπων και πρέπει τώρα να υλοποιηθεί.

«Αυτό που προέχει τώρα είναι πώς μπορούμε να φυλάξουμε από κοινού τα κοινά μας σύνορα. Και για αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας», προσέθεσε.

Το «καυτό τριήμερο του Αλέξη Τσίπρα

Την Τρίτη ήταν η Ανγκελα Μέρκελ που απέρριψε κάθε πιθανότητα επίλυσης του Προσφυγικού μέσω του φράχτη που θέλουν να σηκώσουν διάφορα κράτη της κεντρικής Ευρώπης. Πρόσθετε, δε, πως ούτε η εκπαραθύρωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν θα ήταν μια λύση αρμόζουσα για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από την Αθήνα μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τρίτος ισχυρός «πόλος» που βάζει φρένο στις επιδιώξεις των ακραίων φωνών για ακραίες λύσεις είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο κ. Γιούνκερ τάσσεται αναφανδόν κατά της άποψης ότι πρέπει να κλείσουν τα ελληνικά σύνορα. Ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει τα σύνορα ενός κράτους – μέλους. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως στόχος της Ευρώπης είναι η ασφάλεια των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΠΓΔΜ (την οποία αναφέρει ως «Μακεδονία») αλλά και η προστασία της συνθήκης Σένγκεν.

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά. Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη της Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των ευρωπαίων πολιτών», επισήμανε. Επανέλαβε επίσης πως,  η λύση στο Προσφυγικό θα έρθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έπλεξε επίσης το εγκώμιο στην γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο Μεταναστευτικό. Μένει τώρα να αποδειχθεί αν αυτές τις απόψεις θα τις επαναλάβει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Τετάρτης με τον έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Προετοιμασία για τη Σύνοδο

Επί της ουσίας, από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες θα διαφανεί κατά πόσο οι μετριοπαθείς φωνές στην Ευρώπη θα επικρατήσουν των ακραίων και αν, τελικά, οι ευρωπαίοι εταίροι είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν την Αθήνα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα προσφύγων, αλλά και να ολοκληρώσει επιτυχώς την αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματός της.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες είναι εν πολλοίς διερευνητικό. Ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει από πρώτο χέρι αν η Κομισιόν επιθυμεί να βοηθήσει. Επιδιώκει έτσι να προετοιμαστεί για τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξει τριμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και μία μίνι σύνοδος για το Προσφυγικό, μεταξύ συνολικά 11 χωρών, που έχουν άμεση εμπλοκή με το ζήτημα.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει μια πάγια θέση ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Θεωρεί πως οι Βρυξέλλες οφείλουν να πιέσουν κι άλλο την Αγκυρα έτσι ώστε να σταματήσει αποφασιστικά τις προσφυγικές ροές και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της με την ΕΕ.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη και το γεγονός ότι κατά βάση έχει ανταποκριθεί στις τελευταίες απαιτήσεις για τα hot spot, θα ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση που τροφοδοτούν ορισμένες χώρες περί κλεισίματος των συνόρων και απομόνωσης της Ελλάδας με έξοδό της από τη Σένγκεν.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον τσέχο ομόλογό του Μπόχουσλαβ Σομπότκα, το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η Πράγα περιλαμβάνεται στις δυνάμεις που ζητούν ουσιαστικά κλείσιμο των συνόρων.

Για τη διατύπωση και την ευτυχή κατάληξη των αιτημάτων της Αθήνας, η κυβέρνηση έχει ήδη τις υποστηρικτικές δηλώσεις που έκανε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μίλησε για την πρόθεση της ΕΕ για μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και θετικά σχόλια για την ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής.

Και ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να έχει τις πρώτες επίσημες επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ, όπως τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αλλά και ηγέτες κρατών όπως η Ανγκελα Μέρκελ.

Οι συναντήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από το πρωί της Τετάρτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, έδωσε το περίγραμμα των όσων θα μεταφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ στους συνομιλητές του. «Θα είναι υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής. Οχι όμως δεδομένος», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πρώτο μέλημα στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποτραπεί το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Δεύτερη επιδίωξη θα είναι η πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει αποτελεσματικά τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τρίτος στόχος θα είναι η μεγαλύτερη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα που πολεμά με δύο ταυτόχρονες κρίσεις: οικονομική και προσφυγική. Πιστεύουμε στην Ευρώπη. Ομως δεν εθελοτυφλούμε. Θέλουμε την ανανέωση της. Τη θέλουμε πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο ανθρώπινη».

Στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει διμερείς συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

Ο μαραθώνιος των επαφών όμως του προέδρου της ΝΔ θα αρχίσει από σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου  Μάρτιν Σουλτς. Στην συνέχεια θα δει την  Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Βουλκ και το απόγευμα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επίσης θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλτντις Ντομπρόφσκις με τον έτερο αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Απασχόληση Γίρκι Κατάινεν και με την  επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόλ και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του  Ε.Λ.Κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...