414
Ο Τραμπ επισκέφτηκε την Κυριακή εκκλησία στο Ντιτρόιτ | REUTERS/Carlo Allegri

Οι Ρεπουμπλικάνοι «ζαλίστηκαν» από τις παλινωδίες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2016, 11:41
Ο Τραμπ επισκέφτηκε την Κυριακή εκκλησία στο Ντιτρόιτ
|REUTERS/Carlo Allegri

Οι Ρεπουμπλικάνοι «ζαλίστηκαν» από τις παλινωδίες του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2016, 11:41

Τι θέλει τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ για τους μετανάστες; Είναι ο άνθρωπος που έχει υποσχεθεί, σε περίπτωση που εκλεγεί, μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών, τείχη στα σύνορα, ενώ έχει αποκαλέσει τους Μεξικάνους «βιαστές». Αλλά ο ίδιος άνθρωπος επισκέφτηκε τη χώρα των «βιαστών», μίλησε με τον πρόεδρό της (και περίπου του έστειλε το λογαριασμό για το τείχος), ενώ πληθαίνουν τα ανοίγματα σε κοινά που ως τώρα δεν έβλεπαν θετικά τον ίδιο και τα μηνύματά του, όπως οι Αφροαμερικάνοι – είναι μια εμφανής προσπάθεια του Τραμπ να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να απευθυνθεί σε στρώματα ψηφοφόρων που έχουν τρομοκρατηθεί από τη μισαλλόδοξη ρητορική του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρόσωπο που ενσαρκώνει αυτές τις αντιφάσεις. Ωστόσο τα μηνύματα που στέλνουν αυτές οι κινήσεις δεν γίνονται εύκολα κατανοητά στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κυρίως για το ότι το κόστος αυτών των ενεργειών μπορεί να αποτιμηθεί οπωσδήποτε σε εσωκομματικές γκρίνιες και –πιθανόν- σε ψήφους.

Εξίσου αντιφατικές είναι ερμηνείες που δίνουν στη ρητορική του Τραμπ και μεγάλα στελέχη του κόμματος, σημείωσε ο Guardian. Ενα «μεγάλο άνοιγμα» υπέρ των μεταναστών και των οικογενειών τους είδε για παράδειγμα ο Ρούντολφ Τζιουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ. Από την άλλη, ο κυβερνήτης της Ιντιάνα και υποψήφιος αντιπρόεδρος Μακ Πενς βλέπει, αντίθετα, έναν οδικό χάρτη και για τις απελάσεις και το τείχος.

Για το πρόγραμμα των απελάσεων υποστηρίζουν βέβαια ότι η προτεραιότητα θα δοθεί σε πρόσωπα με καταδίκες (κάτι που όμως ήδη γίνεται και σήμερα επί διακυβέρνησης Ομπάμα). Η λογική είναι, όπως την εξέφρασε στέλεχος, «ας τους ξεφορτωθούμε αυτούς (τους εγκληματίες), και μετά βλέπουμε πού θα είμαστε». Αν εφαρμοστούν πλήρως οι πολιτικές του Τραμπ οι απελάσεις θα κυμανθούν μεταξύ 4 και 11 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Αλλοι απλά μπερδεύτηκαν και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα πέρα-δώθε που φτάνουν να γίνουν και στροφές 360 μοιρών, όπως είπε ο γερουσιαστής από της Αριζόνα Τζεφ Φλέικ σε εκπομπή του CBS. Ζητούν ακόμη και μια σταθερή και μια ρεαλιστική θέση για το μεταναστευτικό.

Η απάντηση του Τραμπ μέσω tweet: «Ο Φλέικ είναι πολύ αδύναμος και αναποτελεσματικός γερουσιαστής».

Ο γερουσιαστής Φλέικ δεν είναι ακριβώς κατά του Τραμπ, αλλά δεν πρόκειται για τον πιο θερμό υποστηρικτή του. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος γερουσιαστής της πολιτείας, επίσης Ρεπουμπλικάνος, Τζον ΜακΚέιν.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου ίσως δεν είναι ώρα να γίνονται τέτοιοι πειραματισμοί πάνω σε μια γραμμή που μπορεί να κοστίσει σε ψήφους. Με τη διαφορά να είναι περίπου στις τέσσερις μονάδες σύμφωνα με το realclearpolitics.com και την Κλίντον να έχει τα δικά της βαρίδια, η αναμέτρηση παραμένει ανοιχτή και αστάθμητη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...