414
Μία κάτοικος της Σαγκάης κάνει ό,τι μπορεί για να προστατευθεί από τον καυτό ήλιο | REUTERS/Aly Song

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 10:47
Μία κάτοικος της Σαγκάης κάνει ό,τι μπορεί για να προστατευθεί από τον καυτό ήλιο
|REUTERS/Aly Song

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Η Δευτέρα ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη!

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2023, 10:47

Η Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023 ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αυγούστου 2016 όταν ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου.

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει καυτές θερμοκρασίες απ’ άκρη σ’ άκρη: «Ενας καυτός θόλος» καλύπτει τις νότιες αμερικανικές πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Στην Κίνα, συνεχίστηκε ο καύσωνας σε πολλές περιοχές, με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου.

Η βόρεια Αφρική έχει δει θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μέση Ανατολή, χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού προσκυνήματος του Χατζ στη Σαουδική Αραβία.

Και ακόμη και η Ανταρκτική, όπου είναι χειμώνας, κατέγραψε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων επιταχύνεται και ο ήλιος καίει όλο και περισσότερο.

Στην ερευνητική βάση Βερνάντσκι της Ουκρανίας, στα παγωμένα νησιά της Αργεντινής έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου με ένδειξη 8,7 βαθμούς Κελσίου.

Η Τζένι Μίλερ, εκτελεστική διευθύντρια της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Κλίμα και την Υγεία με έδρα την Καλιφόρνια, μιας διεθνούς κοινοπραξίας οργανισμών υγείας, δήλωσε: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται ήδη τις επιπτώσεις από καύσωνες, πυρκαγιές και ατμοσφαιρική ρύπανση έως πλημμύρες και ακραίες καταιγίδες.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει επίσης τις απώλειες καλλιεργειών και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τη μετανάστευση».

Κάτοικοι σε προάστιο της Μαδρίτης προσπαθούν να δροσιστούν σε μία πλαστική πισίνα – REUTERS/Isabel Infantes

Η ίδια τόνισε ότι «η εξόρυξη και η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, είναι ο κύριος μοχλός της υπερθέρμανσης και είναι ασυμβίβαστες με ένα υγιές κλιματικό μέλλον.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για να υλοποιήσουν μια δέσμευση στην Cop28 (την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα) για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και μια δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους».

Η κλιματολόγος Φριντερίκε Οτο, του Ινστιτούτου Γκράνθαμ για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε χαρακτηριστικά στον Guardian: «Είναι μια θανατική ποινή για ανθρώπους και οικοσυστήματα».

Σχετικά με το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο Ζίκε Χαουσφάδερ, ερευνητής στην οργάνωση Berkeley Earth, προειδοποίησε ότι το νέο ρεκόρ θα πέσει γρήγορα: «Δυστυχώς, είναι μόνο το πρώτο σε μια σειρά νέων ρεκόρ που περιμένουμε φέτος, καθώς οι αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αερίων θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με το φετινό Ελ Νίνιο, ανεβάζουν τις θερμοκρασίες σε νέα υψηλά επίπεδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...