631
Το επιβλητικό στέγαστρο «Καλατράβα» στο ΟΑΚΑ, στον τελικό Κυπέλλου του 2022. Τότε δεν είχε πρόβλημα; | Menelaos Myrillas / SOOC

ΟΑΚΑ: Το χρονικό ενός πληγωμένου σταδίου

Sportscaster Sportscaster 30 Σεπτεμβρίου 2023, 15:58
Το επιβλητικό στέγαστρο «Καλατράβα» στο ΟΑΚΑ, στον τελικό Κυπέλλου του 2022. Τότε δεν είχε πρόβλημα;
| Menelaos Myrillas / SOOC

ΟΑΚΑ: Το χρονικό ενός πληγωμένου σταδίου

Sportscaster Sportscaster 30 Σεπτεμβρίου 2023, 15:58

Το «λουκέτο» στο πιο εμβληματικό στάδιο της χώρας -σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας- ήταν κάτι που κανείς δεν περίμενε. Μόλις πριν από μερικές μέρες, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε εκεί τη Βιγιαρεάλ σε αγώνα για το Γιουρόπα Λιγκ, με 60.000 θεατές να χοροπηδούν στις εξέδρες από ενθουσιασμό. Πώς είναι δυνατόν, οκτώ 24ωρα μετά το ΟΑΚΑ να κρίνεται ακατάλληλο για να φιλοξενήσει οποιαδήποτε αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα;

Επειδή τώρα βγήκε το πόρισμα της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, που ανακάλυψε ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας. Αυτή η απάντηση, όμως, προκαλεί μια άλλη, αυτονόητη απορία. Η έρευνα του τεχνικού κλιμακίου είχε αρχίσει το 2021, μετά την υπογραφή της σύμβασης (Υπουργείου Αθλητισμού – ΟΑΚΑ – ΤΑΪΠΕΔ) για την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών. Οσο χρονοβόρα κι αν ήταν, δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ένα μήνα νωρίτερα, αφού ήταν γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός σκόπευε να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ ως έδρα του για τους ευρωπαϊκούς του αγώνες;

Θα είχαμε αποφύγει το κωμικοτραγικό: οι ίδιοι άνθρωποι που στα τέλη Αυγούστου έδωσαν το «ok» για τη διεξαγωγή του αγώνα Παναθηναϊκού – Μπράγκα (23/8), επιτρέποντας, μάλιστα, να ανοίξουν και οι Θύρες που ήταν κλειστές στο πάνω διάζωμα, στα τέλη Σεπτεμβρίου σήμαναν συναγερμό. Με το πρόβλημα να είναι τόσο σοβαρό, ώστε χθες (Παρασκευή) βράδυ να εκκενωθεί άρον άρον και το Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Μαρούσι (φέρει και αυτό ένα μίνι στέγαστρο), στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη διασυλλογικό πρωτάθλημα Μπριτζ. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι ενημερώθηκαν από τα μεγάφωνα, στις 10 το βράδυ, ότι έπρεπε να το αδειάσουν αμέσως.

Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε ξαφνικά, όμως δεν προέκυψε το ίδιο ξαφνικά. Οφείλεται στην κόπωση που παρουσιάζουν τα υλικά αυτών των κατασκευών από τις πολυετείς ταλαντώσεις, και στην οξείδωση των πάσης φύσεως συνδέσεων και συγκολλήσεων. Σε μία εκτεταμένη διάβρωση, που δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Φυσικά, και στην έλλειψη συντήρησης.

Οταν τοποθετήθηκε το στέγαστρο, παραμονές των Αγώνων του 2004 (18 Ιουλίου), την είχε αναλάβει η Cimolai, η εταιρεία που το κατασκεύασε υπό τις οδηγίες του διάσημου ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγο Καλατράβα. Ωστόσο, το 2009 η σχετική σύμβαση έληξε, και δεν ανανεώθηκε. Η χώρα βρισκόταν στο κατώφλι των Μνημονίων, και τα 20 εκατομμύρια το χρόνο που ζητούσε η Cimolai, θεωρήθηκαν περιττή πολυτέλεια. Ετσι, ο έλεγχος της δομοστατικής υγείας του τεράστιου στεγάστρου, το οποίο ζυγίζει 19.000 τόνους και κόστισε 130 εκατ. ευρώ, πέρασε στην αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΑΚΑ. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έγινε κανένα έργο συντήρησης.

Στο χρονικό διάστημα που η ευθύνη ανήκε στη Cimolai, δεν χρειαζόταν. Επειδή αυτές οι κατασκευές δεν απαιτούν παρεμβάσεις για 10-12 χρόνια. Κι όταν, αργότερα, η συντήρηση ήταν αναγκαία, γίνονταν μόνον τα απολύτως απαραίτητα. Κάποιες διορθώσεις, όπως τότε που είχε ξεκολλήσει ένα κομμάτι σίδερο, βάρους 80 κιλών.

Το πρόβλημα ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Το 2018 το είχε επισημάνει ο εκπρόσωπος της UEFA στον αγώνα ΑΕΚ – Μπάγερν Μονάχου, για το Τσάμπιονς Λιγκ, με επιστολή του στην (τότε) διοίκηση του ΟΑΚΑ. Του απάντησαν πως δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας. Την επόμενη χρονιά, ένα επίσημο πόρισμα ανέφερε ότι «το δόμημα κρίνεται στατικά ασφαλές» και ότι η ασυνήθιστη ταλάντωση, που είχε θορυβήσει τον ξένο παρατηρητή, δεν ήταν παρά μια «φυσιολογική κίνηση του στατικού φορέα».

Είναι άγνωστο, το πότε θα λειτουργήσει ξανά το Ολυμπιακό Στάδιο. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα είναι διαθέσιμο για τον προσεχή εντός έδρας ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού, στις 26 Οκτωβρίου εναντίον της Ρεν. Το «Τριφύλλι» είναι υποχρεωμένο να παίξει σε κάποιο άλλο γήπεδο – ίσως στη Λεωφόρο, εφόσον η UEFA την κρίνει κατάλληλη.

Το δεύτερο πόρισμα για το ΟΑΚΑ, το οποίο αναμένεται σύντομα, πιθανότατα θα λέει ό,τι και το πρώτο. Περιμένουμε και τις ανακοινώσεις που θα κάνει τη Δευτέρα (2/10) ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά, λίγο ως πολύ, όλες τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πριν από μερικές μέρες το «Καυτανζόγλειο», δεν πήρε άδεια λειτουργίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...