247
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, στο μέσον, σε επίσκεψη του σε νοσοκομείο με ασθενείς του κορονοϊού | Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Ο Λουκασένκο θα παραιτηθεί μόνο όταν εγκριθεί ένα νέο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 15:11
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, στο μέσον, σε επίσκεψη του σε νοσοκομείο με ασθενείς του κορονοϊού
|Maxim Guchek/BelTA/Handout via REUTERS

Ο Λουκασένκο θα παραιτηθεί μόνο όταν εγκριθεί ένα νέο Σύνταγμα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2020, 15:11

Ο εδώ και μια εικοσαετία ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος της χώρας μόλις εγκριθεί ένα νέο Σύνταγμα ενώ πρότεινε τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις κινήσεις.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μαζικές διαδηλώσεις που τον καλούν να παραιτηθεί μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, προέβη σε αυτές τις δηλώσεις την Παρασκευή, μια μέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τού τόνισε να συνεχίσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εκτόνωση της κρίσης.

«Δεν θα εργαστώ μαζί σας ως πρόεδρος, σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belta, σημειώνοντας πως το ισχύον Σύνταγμα χρειάζεται μεταρρύθμιση, καθώς συγκεντρώνονται υπερβολικές εξουσίες  στα χέρια του προέδρου, ενώ υποστήριξε ότι «θα υπάρξει πρόβλημα» αν παραδώσει τώρα τα ηνία.

Ο λευκορώσος ηγέτης έκανε αυτά τα σχόλια κατά την επίσκεψή του σε ένα νοσοκομείο που θεραπεύει ασθενείς με κορονοϊό, όπου φόρεσε μια λευκή προστατευτική στολή και μίλησε σε ασθενείς που φορούσαν μάσκα προσώπου, αλλά όχι γάντια.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Λευκορωσίας, υποστήριξε δημοσίως τη δηλωμένη πρόθεση του Λουκασένκο για μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος, αλλά καμία πρόταση δεν υλοποιήθηκε λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Λουκασένκο και των αντιπάλων του.

Οι διαδηλωτές απορρίπτουν τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις θεωρώντας τις ως τακτική χρονοτριβής.

Ο Λαβρόφ είχε πει στον Λουκασένκο να σεβαστεί την υπόσχεση περί μεταρρύθμισης καθώς και άλλες, απροσδιόριστες συμφωνίες που έγιναν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο.