255
Ελβετοί καλλιτέχνες έστησαν το έργο τους, ψηλά στις Αλπεις εν μέσω πανδημίας, τηρώντας την απόσταση ασφαλείας | REUTERS/Arnd Wiegmann

Καλά νέα: Ο κορονοϊός δεν πάει στα βουνά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 19:00
Ελβετοί καλλιτέχνες έστησαν το έργο τους, ψηλά στις Αλπεις εν μέσω πανδημίας, τηρώντας την απόσταση ασφαλείας
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Καλά νέα: Ο κορονοϊός δεν πάει στα βουνά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 19:00

Λιγότερα περιστατικά και σαφώς μικρότερο αριθμό νεκρών και νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καταγράφουν οι κάτοικοι περιοχών που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Respiratory Physiology and Neurobiology, επισημαίνεται ότι πληθυσμοί που κατοικούν σε περιοχές ύψους μεγαλύτερου των 3.000 μέτρων, όπως η Βολιβία, ο Ισημερινός και το Θιβέτ, έχουν σημαντικά λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, σε σχέση με όσους ζουν σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Εκτιμάται πώς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στην υποξία (στέρηση επαρκούς οξυγόνωσης του οργανισμού), ενώ και το ορεινό περιβάλλον (ξηρή ατμόσφαιρα, υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, χαμηλότερη βαρομετρική πίεση) περιορίζει την ικανότητα του ιού να παραμένει στον αέρα.

«Οσοι ζουν στο επίπεδο της θάλασσας και μολύνονται με κορονοϊό, αισθάνονται τα πνευμόνια τους να καταστρέφονται, σαν να ανεβαίνουν στο Εβερεστ μέσα σε λίγες ημέρες και να στερούνται οξυγόνο», εξηγεί στους Financial Times (με συνδρομή) ο Γκουστάβο Ζουμπιέτα-Καλέγια, διευθυντής του Ινστιτούτου Παθολογίας Πνεύμονα Υψηλού Υψομέτρου της Βολιβίας, και ένας εκ των υπευθύνων της μελέτης.

Αποδυναμώνεται ο κορονοϊός

Την ίδια στιγμή ιταλική μελέτη δείχνει ότι ο νέος κορονοϊός αποδυναμώνεται συνεχώς και γίνεται λιγότερο θανατηφόρος. Αυτό τουλάχιστον επικαλείται δρ. Αλμπέρτο Ζαγκρίλο, επικεφαλής του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο.

«Τα δείγματα που συλλέξαμε το τελευταίο δεκαήμερο έδειξαν ότι το ιικό φορτίο είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που συγκεντρώναμε πριν από έναν ή δύο μήνες», εξηγεί, τοποθέτηση με την οποία συμφωνεί και ο δρ Ματέο Μπασέτι, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νόσων του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο της Γένοβας, τονίζοντας ότι σήμερα η Covid-19 διαφέρει από εκείνη του πρόσφατου παρελθόντος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...