460
Στρατιωτικός εξετάζει βόμβες διασποράς (φωτογραφία αρχείου) | EPA/MAURICIO DUENAS

Ο Μπάιντεν στέλνει τις αμφιλεγόμενες βόμβες διασποράς στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 09:59
Στρατιωτικός εξετάζει βόμβες διασποράς (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/MAURICIO DUENAS

Ο Μπάιντεν στέλνει τις αμφιλεγόμενες βόμβες διασποράς στο Κίεβο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2023, 09:59

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με βόμβες διασποράς, ανέφεραν την Πέμπτη οι New York Times και η Washington Post, επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα. «Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του, πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «εξετάζει» την αποστολή των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Μαρκ Μίλι, δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο. Το Κίεβο ζητεί εδώ και καιρό να του διατεθούν τέτοιες βόμβες.

Οι βόμβες διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο.

Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό. Στον πόλεμο χαρακωμάτων που διεξάγεται τώρα στην Ουκρανία θεωρούνται κατάλληλα για να εξουδετερώνουν σε μεγαλύτερους αριθμούς τους ταμπουρωμένους Ρώσους χωρίς να εμποδίζονται από τα ναρκοπέδια τους.

Η χρήση και η μεταβίβασή τους θεωρητικά απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Οσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ομως ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία την έχουν κυρώσει.

Κομμάτια από ρωσικές βόμβες διασποράς που έπεσαν στο Χάρκοβο, τον Μάιο του 2022 – EPA/MARIA SENOVILLA

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. Οι ΗΠΑ έχουν τέτοια πυρομαχικά στις αποθήκες τους, συμπλήρωσε.

Κατά ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη δοθεί και χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό.

Η προμήθεια νέων ποσοτήτων πυρομαχικών διασποράς αναμένεται να ανακοινωθεί από το Πεντάγωνο την Παρασκευή.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς και ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην στείλει τέτοιο εξοπλισμό στο Κίεβο.

Η ΜΚΟ επεσήμανε ότι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα πυρομαχικά που έχουν σκοτώσει ουκρανούς αμάχους.

Αντιδρά η Γερμανία

Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσαν την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντίθετες στην αποστολή τέτοιου είδους πυρομαχικών στην Ουκρανία και η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Γερμανία επίσης διαφωνεί.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχω παρακολουθήσει τις αναφορές του Τύπου. Για εμάς (…) η Σύμβαση του Όσλο ισχύει».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Πιστόριους, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία έχει υπογράψει τη Σύμβαση, οπότε αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς».

«Σε ό,τι αφορά τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει –την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ– δεν μπορώ εγώ να σχολιάσω τις ενέργειές τους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...