595
Νορβηγοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα με τη Ρωσία (φωτογραφία αρχείου) | EPA/Annika Byrde

Νορβηγία: Ασυλο ζήτησε ρώσος αξιωματικός της Ομάδας Βάγκνερ – «θα μιλήσω για τα εγκλήματα πολέμου»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 15:13
Νορβηγοί στρατιώτες περιπολούν στα σύνορα με τη Ρωσία (φωτογραφία αρχείου)
|EPA/Annika Byrde

Νορβηγία: Ασυλο ζήτησε ρώσος αξιωματικός της Ομάδας Βάγκνερ – «θα μιλήσω για τα εγκλήματα πολέμου»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2023, 15:13

Ενας αξιωματικός της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ πέρασε τα σύνορα από τη Ρωσία στη Νορβηγία και ζήτησε άσυλο στη σκανδιναβική χώρα, στις δύο το πρωί της Παρασκευής.

Ο 26χρονος Αντρέι Μεντβέντεφ ήταν διοικητής μιας μικρής μονάδας μισθοφόρων, πέντε με 10 ατόμων, σύμφωνα με τον Guardian, και πολεμούσε στην Ουκρανία, όπου η Ομάδα Βάγκνερ έχει  παίξει βασικό ρόλο στην εισβολή στο πλάι των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μεντβέντεφ πέρασε τα σύνορα κοντά στην κοιλάδα Πασβικντάλεν, όταν εντοπίστηκε και συνελήφθη από τους συνοριοφύλακες.

Η νορβηγική αρχή μετανάστευσης επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι ο ρώσος μισθοφόρος είχε ζητήσει άσυλο στη Νορβηγία, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες «για λόγους ασφάλειας και ιδιωτικότητας».

Η νορβηγική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε την ταυτότητά του, λέγοντας μόνο ότι ένας άντρας συνελήφθη από νορβηγούς συνοριοφύλακες και αστυνομικούς δύο λεπτά πριν τις 2 π.μ. της Παρασκευής.

Ο νορβηγός δικηγόρος του Μεντβέντεφ είπε στο BBC ότι κρατείται στο Οσλο όπου αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και ότι λιποτάκτησε από την Ομάδα Βάγκνερ όταν είδε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αντρέι Μεντβέντεφ λιποτάκτησε στις 6 Ιουλίου – Gulag.net

Ο δικηγόρος του είπε επίσης ότι ο πελάτης του δεν βρίσκεται σε κρατητήριο αλλά σε ασφαλές σημείο, όσο εξετάζεται η περίπτωσή του. «Αν του δοθεί άσυλο στη Νορβηγία, οι κατηγορίες παράνομης εισόδου θα ακυρωθούν αυτόματα.

«Ο πελάτης μου έχει πει ότι είναι πρόθυμος να μιλήσει για την εμπειρία του στην Ομάδα Βάγκνερ σε ανθρώπους που ερευνούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο δικηγόρος του.

Σύμφωνα με τη νορβηγική αστυνομία, ρώσοι συνοριοφύλακες ειδοποίησαν νορβηγούς συναδέλφους τους όταν είδαν πατημασιές στο χιόνι που οδηγούσαν στη νορβηγική πλευρά των συνόρων. Στη συνέχεια, οι Νορβηγοί εντόπισαν και συνέλαβαν χωρίς επεισόδιο τον 26χρονο, ο οποίος είχε πλησιάσει πολίτες και τους είχε ζητήσει να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία.

Ο αιτών άσυλο περιέγραψε την διαφυγή του από τη Ρωσία: «Οταν ήμουν στους πάγους (στα σύνορα) άκουσα σκυλιά να γαυγίζουν. Γύρισα και είδα ανθρώπους με φακούς, περίπου 150 μέτρα μακριά, να τρέχουν προς εμένα. Ακουσα δύο πυροβολισμούς και τις σφαίρες να σφυρίζουν κοντά μου».

Ο Μεντβέντεφ λιποτάκτησε στις 6 Ιουλίου και από τότε κρυβόταν σε διάφορα μέρη, τους δύο τελευταίους μήνες στη Ρωσία.

Ο ίδιος είπε στη ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net, ότι ήταν έτοιμος να πει όλα όσα ξέρει για την Ομάδα Βάγκνερ, τις δραστηριότητές της και τον εκατομμυριούχο ιδρυτή της, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον επονομαζόμενο και «σεφ του Πούτιν».

Ο Πριγκόζιν μάλιστα, επιβεβαίωσε στο BBC ότι ο Μεντβέντεφ ήταν μισθοφόρος της Βάγκνερ.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν (όρθιος στο μέσον) μαζί με τους μισθοφόρους του, πριν λίγες ημέρες στο Σολεντάρ, σύμφωνα με ανάρτησή του – Telegram

Μιλώντας στο Gulagu.net, ο Μεντβέντεφ είπε ότι η εμπειρία του στους κόλπους της ομάδας ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι περίμενε όταν έγινε μέλος της και ότι δυσαρεστήθηκε όταν του ανανέωσαν το συμβόλαιο χωρίς να την έγκρισή του. Ο 26χρονος Ρώσος επισήμανε ότι ήθελε να αποχωρήσει όταν είδε πόσο άσχημα φέρονταν οι υπόλοιποι μισθοφόροι στους κρατούμενους που είχε στρατολογήσει ο Πριγκόζιν από τις ρωσικές φυλακές. Αυτό συνέβη μετά τον Ιούνιο, μετά τις μεγάλες απώλειες των Ρώσων και την άμεση ανάγκη για ενισχύσεις.

Πολλοί κρατούμενοι σκοτώνονταν στις μάχες, καθώς χρησιμοποιούνταν ως η εμπροσθοφυλακή, την ώρα που δεν είχαν καμία εκπαίδευση. Εκτός αυτού, μέλη της ομάδας εσωτερικής πειθαρχίας  τούς βασάνιζαν ή τους σκότωναν όταν ήθελαν να αποχωρήσουν ή όταν δεν υπάκουαν σε εντολές.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο φαίνεται ένας άνδρας από τη μονάδα του να εκτελείται με  σφυρί από άλλους μισθοφόρους.

Οταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να φύγει με τη θέλησή του, αποφάσισε να λιποτακτήσει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...