424
Μερικά από τα 82 κορίτσια του Τσιμπόκ που είχαν απελευθερωθεί το 2017 | EPA

Νιγηρία: Οκτώ χρόνια μετά την απαγωγή τους εντοπίστηκαν δύο «κόρες του Τσιμπόκ»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 11:52
Μερικά από τα 82 κορίτσια του Τσιμπόκ που είχαν απελευθερωθεί το 2017
|EPA

Νιγηρία: Οκτώ χρόνια μετά την απαγωγή τους εντοπίστηκαν δύο «κόρες του Τσιμπόκ»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 11:52

Τον Απρίλιο του 2014, άνδρες της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, εισέβαλαν σε γυμνάσιο στο Τσιμπόκ της Νιγηρίας και απήγαγαν 276 μαθήτριες, ηλικίας 12-17 ετών, προκαλώντας παγκόσμια οργή και την εκστρατεία που έγινε γνωστή με την ετικέτα #BringBackOurGirls («Φέρτε τα κορίτσια μας πίσω»).

Δύο από εκείνες τις «κόρες του Τσιμπόκ» εντοπίστηκαν οκτώ χρόνια αργότερα από τον νιγηριανό στρατό και παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους από τις ένοπλες δυνάμεις, με μικρά παιδιά στα χέρια, τα οποία είχαν στο μεταξύ γεννήσει στην αιχμαλωσία.

Ο στρατηγός Κρίστοφερ Μούσα, διοικητής των νιγηριανών δυνάμεων στην περιοχή, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο νέες εντοπίστηκαν από τους άνδρες του στις 12 και 14 Ιουνίου σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες.

«Ημασταν πολύ τυχεροί που μπορέσαμε να βρούμε δύο από τις κόρες του Τσιμπόκ», είπε ο στρατηγός.

Η πρώτη, η Χάουα Τζόζεφ, βρέθηκε μαζί με άλλους αμάχους κοντά στην Μπάμα, έπειτα από επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων εναντίον στρατοπέδου της Μπόκο Χαράμ.

Η δεύτερη, η Μέρι Ντάουντα, βρέθηκε κοντά στο χωριό Νγκόσε, στην περιοχή Γκουόζα, στα σύνορα με το Καμερούν. Στις 15 Ιουνίου, ο στρατός είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι βρήκε μια από τις κόρες του Τσιμπόκ, δίνοντας λάθος όνομα, Μέρι Νγκόσε. Επρόκειτο για τη Μέρι Ντάουντα.

Πάνω από 100 παραμένουν αγνοούμενες

«Ημουν εννέα χρονών όταν μας απήγαγαν από το σχολείο μας στην Τσιμπόκ. Παντρεύτηκα πρόσφατα κι έκανα αυτό το παιδί», είπε η Χάουα Τζόζεφ στους δημοσιογράφους στο τοπικό αρχηγείο του στρατού.

Ο σύζυγός της σκοτώθηκε στην επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων.

«Μας εγκατέλειψαν στην τύχη μας, κανένας δεν ασχολήθηκε με εμάς. Δεν μας έδιναν καν τροφή», κατήγγειλε η ίδια.

Μερικά από τα κορίτσια που απελευθερώθηκαν το 2017 – REUTERS/Afolabi Sotunde

Η Μέρι Ντάουντα, η οποία ήταν 18 ετών όταν την απήγαγαν, ανέφερε πως την πάντρεψαν εξαναγκαστικά με διάφορους μαχητές της Μπόκο Χαράμ, προτού μπορέσει να αποδράσει. «Μας υπέβαλαν σε στέρηση τροφής και μας ξυλοκοπούσαν εάν αρνιόμασταν να προσευχηθούμε», συνέχισε.

«Ολα τα κορίτσια του Τσιμπόκ που απέμειναν παντρεύτηκαν κι έκαναν παιδιά. Αφησα πίσω πάνω από 20 (πρώην μαθήτριες)» στο χωριό όπου ζούσε, είπε.

Από τις 276 μαθήτριες που απήχθησαν το 2014, οι 57 κατάφεραν να αποδράσουν άμεσα και άλλες 82 ανταλλάχθηκαν τρία χρόνια αργότερα με στελέχη της Μπόκο Χαράμ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις αρχές.

Κατόπιν, βρέθηκαν κι άλλα κορίτσια, όμως πάνω από 100 συνεχίζουν να αγνοούνται. Σύμφωνα με προπαγανδιστικά βίντεο των τζιχαντιστών, πολλά παντρεύτηκαν εξαναγκαστικά μαχητές τους.

Μετά την απαγωγή των «κορών του Τσιμπόκ», πολλά ακόμη σχολεία και πανεπιστήμια έγιναν στόχοι επιθέσεων στη βόρεια Νιγηρία τα τελευταία χρόνια. Κάποιες επιθέσεις διαπράχθηκαν από τους τζιχαντιστές, όμως μακράν οι περισσότερες διαπράχθηκαν από οργανώσεις κακοποιών οι οποίες επιδίδονται σε απαγωγές για λύτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...