310
Πλάνα από τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (14-17 Νοεμβρίου 1973) | Facebook/ Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Νέα ζωή για τo έγχρωμο ντοκουμέντο του Πολυτεχνείου – η ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:16
Πλάνα από τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (14-17 Νοεμβρίου 1973)
|Facebook/ Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Νέα ζωή για τo έγχρωμο ντοκουμέντο του Πολυτεχνείου – η ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2022, 10:16

Ενα εντυπωσιακό ντοκουμέντο από το τριήμερο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ανέδειξε την Πέμπτη, με ανάρτησή του στα social media, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου: πρόκειται για φιλμ που τραβήχτηκαν από τον Νίκο Βερνίκο, από ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου «Acropole» το οποίο βρισκόταν απέναντι από την πύλη του Πολυτεχνείου.

Οπως ανέφερε ο Νίκος Βερνίκος στο σχετικό βίντεο στο YouTube με τα βουβά αυτά φιλμ:

«Η παρακολούθηση των γύρω από το Πολυτεχνείο γεγονότων γινόταν μέσα από το κατεβασμένο ξύλινο ρολό με ανοικτό το τζάμι, με κομμένη την ανάσα. Μεσάνυχτα Παρασκευής 16 προς Σάββατο 17 Νοεμβρίου στη γωνία του “Acropole” ήταν σταθμευμένο τανκ που περίμενε να επέμβει. Το κράνος του όρθιου οδηγού έφτανε στο κάτω μέρος του γωνιακού παραθύρου. Λίγο πριν την επέμβαση στο Πολυτεχνείου και ενώ επικρατούσε πλήρης ησυχία, δημιουργήθηκε μικρός θόρυβος μέσα στο δωμάτιο από τους παρευρισκόμενους φίλους συναγωνιστές φοιτητές και το τηλέφωνο. Ο στρατιώτης έστρεψε τη φωτιστική δέσμη του προβολέα του τανκ στην πρόσοψη του ξενοδοχείου, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του θορύβου. Σταμάτησε για λίγο στο από πίσω του και λίγο πιο πάνω ευρισκόμενο σκοτεινό, με το κατεβασμένο ρόλο, παράθυρο του δωματίου μας. Το φως του προβολέα έμπαινε μέσα από τις χαραμάδες. Ο στρατιώτης προσπαθούσε να καταλάβει από που ερχόταν ο θόρυβος που ξεχώρισε από τον ήχο των πυροβολισμών. Όπως εκινείτο φώτιζε τοίχους και ιδιαίτερα το ταβάνι του δωματίου προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αναπνοή των παρευρισκόμενων στο δωμάτιο σταμάτησε».

Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Γιατρομανωλάκης αποκάλυψε πως το νυν «Acropole Across», το οποίο υπάγεται στο υπουργείο και αναμένεται να λειτουργήσει ως Κέντρο Πολιτισμού, ένας χώρος θα αφιερωθεί μόνιμα στη προβολή όλου αυτού του υλικού και στις ημέρες εκείνες του 1973 «που άλλαξαν την Ελλάδα και συνέδεσαν για πάντα τα δύο αυτά κτίρια που αντικρύζουν το ένα το άλλο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...