404
6 Μαΐου 2024. Εικόνα από τη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από ισραηλινές δυνάμεις | REUTERS/Hatem Khaled

Νέα εξέλιξη στη Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για εκεχειρία, τι λέει το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 20:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2024 21:24
6 Μαΐου 2024. Εικόνα από τη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από ισραηλινές δυνάμεις
|REUTERS/Hatem Khaled

Νέα εξέλιξη στη Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για εκεχειρία, τι λέει το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2024, 20:28
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/05/2024 21:24

«Ναι» στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός, όπως διατυπώνεται από Αίγυπτο και Κατάρ, λέει η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς, πετώντας τη μπάλα στο γήπεδο του Ισραήλ το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες χαρακτηρίζει την πρόταση «πιο ήπια» από αυτήν που θα ήθελε αλλά σε κάθε περίπτωση την εξετάζει.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπό της Χαμάς αναφέρεται ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, τους οποίους ενημέρωσε ότι εγκρίνεται η πρότασή τους για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, δεν είναι σαφές το τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση αυτή. Ο «νούμερο 2» της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι πρόκειται για μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών έκαστη, με τη δεύτερη φάση να προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Στα κοινωνικά δίκτυα μεταδίδονται εικόνες Παλαιστινίων στη Γάζα να πανηγυρίζουν για την απόφαση της Χαμάς να αποδεχτεί τη συμφωνία.

Λωρίδα της Γάζας, 6 Μαΐου 2024. Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν για την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από τη Χαμάς. REUTERS/Doaa al Baz

Στο Τελ Αβίβ διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας διαδήλωση με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των ομήρων.

Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. REUTERS/Shannon Stapleton
Ισραήλ: Η πρόταση είναι υπό εξέταση

Σύμφωνα με το BBC, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η πρόταση την οποία αποδέχτηκε η Χαμάς είναι υπό εξέταση και ότι για την ώρα δεν αλλάζει κάτι ως προς τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εξετάζουμε τα πάντα με σοβαρότητα και εξαντλούμε κάθε πιθανότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την επιστροφή ομήρων. Παράλληλα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

Το Reuters μετέδωσε ανώνυμες δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίοι υποστήριξαν οτι δεν έχει συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα, αφού η Χαμάς αποδέχτηκε μια πιο «ήπια» εκδοχή της πρότασης η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο το Ισραήλ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν στο διεθνές δίκτυο ότι όλο αυτό μοιάζει με τέχνασμα της οργάνωσης για να φανεί ότι το Ισραήλ τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται την ώρα που το Ισραήλ κλιμακώνει τις προετοιμασίες για ευρεία στρατιωτική επέμβαση στη Ράφα, έχοντας ήδη αρχίσει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των αμάχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...