344
Τι κρύβεται πίσω από την τρικολόρ κουρτίνα για τον Εμανουέλ Μακρόν; Πιθανότατα μια ακόμη νίκη. Θα είναι όμως αρκούντως ευρεία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του; | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μονομαχία για την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 10:07
Τι κρύβεται πίσω από την τρικολόρ κουρτίνα για τον Εμανουέλ Μακρόν; Πιθανότατα μια ακόμη νίκη. Θα είναι όμως αρκούντως ευρεία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του;
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μονομαχία για την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 10:07

Μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τη Γαλλία και τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει ο Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, μόλις δύο μήνες έπειτα από την επανεκλογή του γάλλου προέδρου.

Η μάχη για τον έλεγχο της Εθνοσυνυνέλευσης, επισημαίνει το BBC, είναι εκείνη που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος των μεταρρυθμίσεων που θέλει να εφαρμόσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος αυτή τη φορά δεν έχει απέναντί του την Ακροδεξιά και τη Μαρίν Λεπέν αλλά τον Αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν ο οποίος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών άγγιξε την πρωτιά!

Οι «Nupes», όπως αποκαλείται ο συνασπισμός στον οποίο ηγείται ο Μελανσόν, έχει τη δυναμική να στερήσει από τον Μακρόν την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στο γαλλικό κοινοβούλιο, εκτιμούν οι εταιρίες σφυγμομέτρησης.

Στη φαρέτρα τους έχουν πολύ ισχυρά όπλα, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας και τα όρια συνταξιοδότησης, τα οποία υπόσχονται ότι θα μειώσουν, την ίδια στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν προωθεί τη σταδιακή αύξησή τους. Από την ατζέντα του αριστερού συνασπισμού δεν απουσιάζει ούτε η κλιματική αλλαγή, συστατικό απαραίτητο, δεδομένου ότι στο πλευρό του Μελανσόν στέκονται και οι Πράσινοι, οι οποίοι κατηγορούν το Ελιζέ πως ελάχιστα πράγματα έγιναν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής θητείας.

Υπουργοί στην κόψη του ξυραφιού

Οι μισές από τις μονομαχίες του δεύτερου γύρου αφορούν υποψηφίους από τις δύο μεγάλες συμμαχίες. Αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης Μακρόν δίνουν μάχη για να διατηρήσουν τις έδρες τους (και τις θέσεις τους), με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του υπουργού Ευρώπης Κλεμάν Μπον και της ομολόγου του με αρμοδιότητα την Πράσινη Μετάβαση, Αμέλι ντε Μοντσαλίν.
Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, ο κ. Μακρόν θα χρειαστεί την υποστήριξη άλλων κομμάτων για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν να τα καταφέρει, ωστόσο το εύρος των 50 εδρών (255-305) της πρόβλεψής τους εμπεριέχει και τον «παράδεισο» και την «κόλαση»… Για τον συνασπισμό του Μελανσόν προβλέπουν ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στις 140 και τις 200 έδρες.

Σε μερικές ώρες το θρίλερ θα έχει τελειώσει. Ισως, βεβαίως, να αρχίσει ένα νέο, αυτό μιας αποδυναμωμένης προεδρίας, αλλά στο Ελιζέ δεν χάνουν την αισιοδοξία τους. Υπομονή μέχρι το βράδυ, λοιπόν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...