293
Τα επεισόδια στο Ντέρι διήρκεσαν για ώρες το βράδυ της Πέμπτης | Leona O'Neill via REUTERS

Μία δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε «περιστατικό τρομοκρατίας» στη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 08:21
Τα επεισόδια στο Ντέρι διήρκεσαν για ώρες το βράδυ της Πέμπτης
|Leona O'Neill via REUTERS

Μία δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε «περιστατικό τρομοκρατίας» στη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 08:21

Μια 29χρονη γυναίκα σκοτώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Λοντοντέρι, στη Βόρεια Ιρλανδία, με την αστυνομία να αντιμετωπίζει τον θάνατό της ως «τρομοκρατική ενέργεια» και ανθρωποκτονία.

Πρόκειται για την δημοσιογράφο Λάιρα ΜακΚι, η οποία έχασε τη ζωή της έπειτα από ανταλλαγές πυρών στο Κρέγκαν.

Το Buzzfeed σημειώνει ότι η δημοσιογράφος είχε συνεργαστεί με το Atlantic, το Mosaic Science, αλλά και BuzzFeed, ενώ εργαζόταν για ιρλανδικό μέσο ενημέρωσης. Το 2016 είχε συμπεριληφθεί σε κατάλογο του Forbes με 30 Ευρωπαίους κάτω των 30 ετών. Είχε γράψει ένα βιβλίο και ετοίμαζε και δεύτερο.

Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η δημοσιογράφος Λεόνα Ο’Νιλ, η οποία έγραψε στο Twitter ότι στεκόταν δίπλα στην άτυχη γυναίκα όταν αυτή χτυπήθηκε από σφαίρα. «Κάλεσα ασθενοφόρο, αλλά η αστυνομία την μετέφερε με το όχημά της στο νοσοκομείο όπου πέθανε», έγραψε.

Το τελευταίο tweet της ΜακΚι δείχνει πυκνούς καπνούς σε κάποια απόσταση. «Απόψε στο Ντέρι. Απόλυτη τρέλα», γράφει.

Αναφορές από την περιοχή μιλούν για αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες που ερρίφθησαν στο Κρέγκαν και στο Λόντοντερι αργά το βράδυ της Πέμπτης. Το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association μετέδωσε εξάλλου φωτογραφίες που εικονίζουν καμένα αυτοκίνητα και βαριά οπλισμένους αστυνομικούς κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Τα βίαια επεισόδια στο Ντέρι σημειώθηκαν ενώ πλησιάζει το Σαββατοκύριακο του Πάσχα για τους Καθολικούς, κατά το οποίο οι ρεπουμπλικάνοι εορτάζουν την επέτειο της Εξέγερσης του Πάσχα του 1916.

Η Μισέλ Ο’Νιλ, υπαρχηγός του κόμματος Sinn Féin, καταδίκασε τους υπεύθυνους για το φόνο της ΜακΚι, κρίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι διέπραξαν επίθεση εναντίον όλης της κοινότητας.

Ο φόνος αποτελεί «τραγωδία για την οικογένειά της» και «επίθεση εναντίον όλων των μελών της κοινότητας, επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας μας και εναντίον της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», πρόσθεσε η Ο’Νιλ, αναφερόμενη στη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στις βορειοϊρλανδικές παρατάξεις και τις κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Βρετανίας το 1998.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...