363
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη | INTIMEnews

Μενδώνη: Οι τρεις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 18:21
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
|INTIMEnews

Μενδώνη: Οι τρεις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 18:21

Στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στην Αθήνα για το κλίμα και τις συνέπειες στην πολιτιστική κληρονομιά, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Οπως διευκρίνισε η υπουργός, αντικείμενο της διάσκεψης θα είναι οι  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής συνολικά στην πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο στα μνημεία, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς η οποία όπως είπε, αφορά τρόπους ζωής και δεξιότητες ολόκληρων κοινωνιών.

Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα της μετακινούμενης κτηνοτροφίας (τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες βαλκανικές χώρες), όπου η κλιματική αλλαγή παίζει καθοριστικό ρόλο.

«Οταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στην βλάστηση όσο και στα ζώα. Έχει σημασία, εάν η βροχή είναι πολύ περισσότερη και με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Τέτοια πράγματα, επηρεάζουν την καθημερινότητα και ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή είναι μια μορφή άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια παράδοση», εξήγησε η κυρία Μενδώνη στη συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε.

Αντίστοιχα για τα μνημεία υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, αναφερόμενη στην κατάρρευση ενός από τους στύλους του ναού του Ολυμπίου Διός τον 19ο αιώνα. «Είχαν προηγηθεί ισχυρές βροχοπτώσεις, που είχαν διαβρώσει το έδαφος, ακολούθησαν πολύ δυνατοί άνεμοι, με συνέπεια την κατακρήμνιση του στύλου», σημείωσε η υπουργός, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της παρακολούθησης των κλιματικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Πολιτισμού έκανε τις ακόλουθες προτάσεις:

Το πρώτο είναι η πολυεπιστημονική επιτροπή η οποία συγκροτείται τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού για να παρακολουθήσει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής επί της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Καρτάλη.

Το δεύτερο είναι η πρόταση σε συνεργασία με την UNESCO, τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Κλίμα, να γίνεται σε ετήσια βάση συνάντηση εμπειρογνωμόνων που να παρακολουθεί και να καταγράφει τα ζητήματα που προκύπτουν. Στην πρόταση αυτή εντάσσεται και η πρωτοβουλία την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος το Πρωθυπουργός από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (της 23ης Σεπτεμβρίου) για την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Η συνδιάσκεψη θα λάβει χώρα εντός του επόμενου έτους σε ημερομηνία που μένει να καθοριστεί από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς όπως είπε η κυρία Μενδώνη, πρόκειται για κάτι που εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, των επικεφαλής των κρατών μελών κτλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...