615
| REUTERS/Marco Bello/File Photo

Με σύμμαχο τον Ελον Μασκ, ο Ρον ΝτεΣάντις ξεκινά την καμπάνια του για τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 12:01
|REUTERS/Marco Bello/File Photo

Με σύμμαχο τον Ελον Μασκ, ο Ρον ΝτεΣάντις ξεκινά την καμπάνια του για τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2023, 12:01

Κατ’ αρχάς η είδηση: Ο Ελον Μασκ, το αμφιλεγόμενο νέο αφεντικό του Twitter, έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει μια συνομιλία στο Twitter Spaces με τον Ρον ΝτεΣάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα, στις 18:00 τοπική ώρα (01:00 την Πέμπτη, ώρα Ελλάδας). Ενα επίσημο βίντεο έναρξης για την προεκλογική καμπάνια του ΝτεΣάντις για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εν όψει των εκλογών του 2024, αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα λίγο αργότερα, όπως ανέφερε το BBC.

Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι για την ψήφο και την ψυχή της αμερικανικής Δεξιάς αρχίζει. Ο 44χρονος ΝτεΣάντις, υπερσυντηρητικός αλλά και εξαιρετικά δημοφιλής, θεωρείται ο αντίπαλος που φοβάται περισσότερο από κάθε άλλον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα προσχωρεί σε έναν όλο και μεγαλύτερο κατάλογο υποψηφίων που επιδιώκουν να νικήσουν τον Τραμπ, ο οποίος, πάντως, έως τώρα προηγείται με περισσότερες από 30 μονάδες στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σε μια σειρά προκριματικών εκλογών που ξεκινούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να καθορίσουν ποιος υποψήφιος θα αντιμετωπίσει τον νυν πρόεδρο και εκ νέου υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024.

Το Twitter Spaces είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους «δημιουργούς» να φιλοξενούν ζωντανές ηχητικές συνομιλίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και να εμπλακούν και άλλοι χρήστες του Twitter. Την εκδήλωση της Τετάρτης θα συντονίσει ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Ντέιβιντ Σακς, στενός φίλος του ιδρυτή της Tesla και υποστηρικτής του ΝτεΣάντις.

Ενα tweet του Fox News σχετικά με την επερχόμενη «συνέντευξη» στο Twitter Spaces αναδημοσιεύτηκε από τον Μασκ στους 140 εκατομμύρια ακολούθους του την Τρίτη.

Δεν έγινε σαφές εάν οι δυο τους σχεδιάζουν να εμφανιστούν μαζί και αν ο Μασκ δείχνει την υποστήριξή του στον ΝτεΣάντις φιλοξενώντας τον στην πλατφόρμα του.

Σε μια εκδήλωση της Wall Street Journal (WSJ) νωρίτερα, ο Μασκ υποστήριξε ότι η περίσταση θα σηματοδοτήσει «την πρώτη φορά» που λαμβάνει χώρα μια τέτοια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε στους παρευρισκόμενους ότι δεν σχεδιάζει να υποστηρίξει τον ΝτεΣάντις, αλλά θέλει να χρησιμοποιήσει το Twitter ως φόρουμ δημόσιας πολιτικής.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είχε εκφράσει, παρόλα αυτά, στο παρελθόν την υποστήριξή του στον ΝτεΣάντις, για το 2024, ενώ έγραψε στο Twitter τον περασμένο Νοέμβριο ότι προτιμάει για την προεδρία «κάποιον λογικό και κεντρώο».

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας αυτή η σύμπραξη Μασκ – ΝτεΣάντις είναι και μια υιοθέτησή του από το Twitter, το οποίο χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Τραμπ για να διασπείρει τα ψεύδη και τον τοξικό λόγο του και να κερδίσει την αμερικανική Δεξιά –προτού αποβληθεί από την πλατφόρμα μετά τα αίσχη που συνέβησαν με την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η ανακοίνωση του ΝτεΣάντις θα τερματίσει πολύμηνες εικασίες για το πότε ίδιος θα έκανε επίσημη την υποψηφιότητά του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης της Φλόριντα η πολιτεία έχει επεκτείνει τους νόμους περί οπλοκατοχής, έχει εφαρμόσει περιορισμούς στην εκπαίδευση για το σεξ και την ταυτότητα φύλου στα δημόσια σχολεία και έχει θέσει νέα –πιο στενά– όρια στις αμβλώσεις.

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να εμφανιστεί ως ένας ολοκληρωμένος πολιτικός και χωρίς τα «καθημερινά δράματα» του Τραμπ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ άσκησε κριτική στον ΝτεΣάντις, λέγοντας ότι η διακυβέρνηση δεν είναι «να χτίζεις ένα εμπορικό σήμα ή να μιλάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο Τραμπ δεν είναι πλέον ενεργός χρήστης του Twitter, αν και ο λογαριασμός του αποκαταστάθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Είχε απενεργοποιηθεί μετά την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ χρησιμοποιεί τη δική του πλατφόρμα, το Truth Social, όπου συχνά έχει εκτοξεύσει ευθείες βολές εναντίον του ΝτεΣάντις.

Το Twitter έχει πολύ πιο ενεργούς χρήστες από το Truth Social, δίνοντας δυνητικά στην καμπάνια του Ντεσάντις την ευκαιρία για περισσότερη δημοσιότητα. Θα του δώσει επίσης πρόσβαση στη μεγάλη βάση ακολούθων του Μασκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...