642
Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε πρόσφατη άσκηση | ΥΠΕΘΑ

Με αντι-NAVTEX ακυρώνουν Ελλάδα και Κύπρος την τουρκική – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 12:01
Φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε πρόσφατη άσκηση
|ΥΠΕΘΑ

Με αντι-NAVTEX ακυρώνουν Ελλάδα και Κύπρος την τουρκική – Σε επιφυλακή οι ένοπλες δυνάμεις

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 12:01

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά την έκδοση τουρκικής NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε περιοχή νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης και μέσα σε σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οι πληροφορίες φέρουν την Τουρκία να έχει κινητοποιήσει ναυτικές δυνάμεις για τη συνοδεία του ερευνητικού «Oruc Reis», που προς το παρόν παραμένει εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, στο λιμάνι της Αττάλειας. Στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου παραμένουν και ελληνικά πολεμικά πλοία.

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι και η κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, με συνομιλίες της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και ανακοινώσεις από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε έντονο ύφος.

Χθες Τρίτη, η Τουρκία εξέδωσε μάλλον αιφνιδιαστικά οδηγία προς ναυτιλλομένους για σεισμικές έρευνες σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και πάντως μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σχεδόν πάνω στα όρια με την αιγυπτιακή. Ηταν η κλιμάκωση μιας σειράς δηλώσεων και κινήσεων από τούρκους παράγοντες –ακόμη και σε πολύ υψηλό επίπεδο, αυτό του προέδρου Ερντογάν– ότι ο σχεδιασμός για έρευνες θα προχωρήσει, παρά τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.

Η οδηγία συνοδεύτηκε από κινητοποίηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και απαντήθηκε από αντίστοιχη κινητοποίηση ελληνικού Ναυτικού, του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι κινήσεις των τουρκικών μονάδων είναι υπό συνεχή παρακολούθηση.

Στην τουρκική NAVTEX απάντησαν από κοινού την Τετάρτη με δική τους οδηγία η Ελλάδα και η Κύπρος, κάθε μία για τις περιοχές που την αφορούν.

Οπως αναφέρει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η τουρκική NAVTEX εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή. Μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει οδηγίες για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ΝAVTEX της Κύπρου εκδόθηκε στη Λάρνακα τα μεσάνυχτα τις 21ης προς 22α Ιουλίου και κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας με τη δέσμευση συγκεκριμένης περιοχής.

Σε διπλωματικό επίπεδο, την Τρίτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική NAVTEX συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε αυτό απάντησε την Τετάρτη το τουρκικό υπουργείο, το οποίο μιλά για «μαξιμαλιστικές ελληνικές θέσεις» σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα και πολύ μικρό για να έχει τόσο εκτεταμένη υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε για τις 15:00, σήμερα Τετάρτη, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην ημερήσια διάταξη θα είναι τα ελληνοτουρκικά, η Λιβύη, η Συρία και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν τω μεταξύ την Τρίτη έγινε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι οποίες, παρότι κάλυψαν και άλλα τρέχοντα ζητήματα, αφορούσαν και την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και, αργότερα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη βρισκόταν στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Παρέμβαση υπήρξε και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία για τη διακοπή των παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Επίσης την Τρίτη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ. Στον αμερικανό ομόλογό του παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. Το μήνυμα που εξέπεμψε από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Κωνσταντίνος Φλώρος είναι ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Ελληνες χωρίς να χρειάζεται να το πούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...