217
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα | .

Συντηρεί την ένταση η Αγκυρα: Είμαστε σε δική μας υφαλοκρηπίδα, μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 09:57
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα
|.

Συντηρεί την ένταση η Αγκυρα: Είμαστε σε δική μας υφαλοκρηπίδα, μαξιμαλιστικές οι ελληνικές θέσεις

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2020, 09:57

Με προκλητικούς ισχυρισμούς, ότι ενεργεί σε δική της υφαλοκρηπίδα, απάντησε η Τουρκία στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη NAVTEX που εκδόθηκε την Τρίτη για έρευνες νότια από το Καστελόριζο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνεται ότι «είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας», σε περιοχές που είχε παραχωρήσει για έρευνα στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων PAO.

Χαρακτηρίζει τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα μαξιμαλιστικές και ισχυρίζεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο ή διεθνείς αποφάσεις. Καλεί πάντως «για άλλη μια φορά» την Ελλάδα να κάνει διάλογο με την Τουρκία για το ζήτημα.

Επαναλαμβάνεται μάλιστα και το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένα νησί 10 τ.χλμ., το Καστελόριζο, να έχει υφαλοκρηπίδα 40.000 τ.χλμ. Αναφέρεται ακόμη και το άτοπο επιχείρημα ότι το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από τις ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας…

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο, καταλήγει το τουρκικό υπουργείο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα Τετάρτη στις 15:00, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Παρόντες στη συνεδρίαση θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι αρχηγοί των τριών όπλων ενόπλων δυνάμεων.

Πέρα από την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προς συζήτηση αναμένεται να τεθούν οι εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει έντονη στρατιωτική παρουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...