541
Ουρά σε ATM στην Αγία Πετρούπολη, την Κυριακή | REUTERS/Anton Vaganov

«Μάτωσε» το ρούβλι από την εισβολή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 10:55
Ουρά σε ATM στην Αγία Πετρούπολη, την Κυριακή
|REUTERS/Anton Vaganov

«Μάτωσε» το ρούβλι από την εισβολή του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 10:55

Εως και το 40% της συναλλαγματικής αξίας του έναντι του δολαρίου έχασε τη Δευτέρα το ρωσικό ρούβλι, σημειώνοντας πτώση-ρεκόρ, μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας και τον αποκλεισμό της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας από τις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές.

Τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν στα ΑΤΜ, καθώς οι ρώσοι πολίτες έκαναν μαζικές αναλήψεις.

Το ρούβλι έπεσε έως 40% σε ισοτιμία 118,63:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές. Ανέκαμψε μόνο όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέβασε τα επιτόκια από 9,5% σε 20% (!) για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι για την οικονομία που εγείρονται από την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος και την αύξηση του πληθωρισμού. «Η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα διασφαλίσει την άνοδο των επιτοκίων των καταθέσεων στα επίπεδα που απαιτούνται για την αντιστάθμιση των αυξημένων κινδύνων υποτίμησης και πληθωρισμού», ανέφερε η τράπεζα στη σχετική ανακοίνωση.

Με το άνοιγμα των αγορών την Τρίτη, πάντως, το ρούβλι συνέχισε την πτωτική πορεία του.

Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 733 δισεκατομμύρια ρούβλια (8,78 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα έδωσαν ακόμα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate σημείωσε αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξήθηκε κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, ενώ του βαρελιού Brent κατά 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 5%, χαμηλότερη από της περασμένης Πέμπτης, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, αλλά εξαπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας

Σημαντικές ήταν οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, που τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα.

Οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ολοι οι πόροι της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν, ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κόστος στη Ρωσία που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση η ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν την αποπομπή «επιλεγμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα περιορίσει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως».

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των εταιρειών στον αμυντικό τομέα συνέχισαν να αυξάνονται. Οπως σημείωσαν οι Times, η εταιρεία ΒΑΕ Systems, που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροσκάφη της βρετανικής RAF και τα βρετανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ προμηθεύει και με πυρομαχικά τον βρετανικό στρατό, είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν κατά 10%, σε ύψη-ρεκόρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...