2964
Παρασκευή πρωί, η ιστορική πόλη του Κιέβου βομβαρδισμένη | REUTERS/Marko Djurica

Η 30η ημέρα του πολέμου: Εγκλήματα των Ρώσων, διαμαρτυρίες και αναδίπλωση του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 07:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/03/2022, 22:33
Παρασκευή πρωί, η ιστορική πόλη του Κιέβου βομβαρδισμένη
| REUTERS/Marko Djurica

Η 30η ημέρα του πολέμου: Εγκλήματα των Ρώσων, διαμαρτυρίες και αναδίπλωση του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2022, 07:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/03/2022, 22:33

Η 30η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτειλε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ξεκαθαρίσει πως κατηγορεί πλέον τον Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου για τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει. Την ίδια ώρα ο ρωσικός στρατός δείχνει να έχει καθηλωθεί – με τις απώλειες να είναι μεγάλες σε βαθμό που μονάδες ολόκληρες να αποσύρονται πίσω στη Ρωσία.

♦ Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

23:04 Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει να έχει επιπλέον συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα «στις επόμενες ώρες» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και οποιαδήποτε σχέδια να βοηθηθούν οι άνθρωποι να φύγουν από την Μαριούπολη.

21:49 Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα δεχτεί να καθίσει σε ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε ότι θέλετε ειρήνη είναι να σταματήσετε τις εχθροπραξίες και να καθίσετε στο τραπέζι. Αν δεν το κάνετε αυτό σημαίνει ότι ελπίζετε να κερδίσετε εδάφη. Σε κάποιο σημείο, θα προκύψει σίγουρα ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έρθει πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι σχεδιάζει συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

21:47 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας μετά από μια εκτενή συζήτηση για το θέμα που έθεσε η Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες είναι σκεπτικές για παρεμβάσεις στην αγορά για την αντιμετώπσιη των υψηλών τιμών ενέργειας, είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ. Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στις νότιες χώρες της ΕΕ σε μια «σκληρή» συζήτηση για το θέμα επιβολής ανώτατων τιμών.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την κοινή αγορά φυσικού αερίου σε μια εθελοντική βάση, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.

20:34 Εικόνες από την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, προέδρου των ΗΠΑ, στη βάση του Ρζεσζόφ, 80 χλμ από τα ουκρανοπολωνικά σύνορα, όπου σταθμεύει η περίφημη 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία του αμερικανικού στρατού.

20:12 Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε αντίθεση με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησής της», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να «απελευθερώσει πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στα ανατολικά.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουγκάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, τις δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

!! 20:01 Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι τόνισε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι μετέφερε στις διμερείς συνομιλίες εκεί τις «αποτελεσματικές» διπλωματικές προσπάθειες που έχει κάνει η Τουρκία, υπογράμμισε η ανακοίνωση της Αγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ανέφερε πως με τον Ερντογάν συζήτησαν και την επισιτιστική κρίση.

19:47 «Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, της πρώτης μεγάλης πόλης που κατέλαβε στον πόλεμο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να την ανακαταλάβουν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Η Ρωσία πάντως, επιμένει ότι εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως τη Χερσώνα, ένα στρατηγικά ζωτικής σημασίας λιμάνι βορειοδυτικά της Κριμαίας.

19:24 Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα όποιες συνθήκες κι αν συντρέχουν», δηλαδή ακόμη κι αν η Ρωσία κάνει χρήση αυτών στην Ουκρανία έδωσε ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

19:01 Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη νότια πόλη Μαριούπολη στη Θάλασσα του Αζόφ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

18:40 «Το ΝΑΤΟ αυτο-ζομπικοποιείται»(!) υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Στις 24 Μαρτίου, οι Βρυξέλλες φιλοξένησαν έκτακτη Σύνοδο του NATO. Έκαναν τις τελετουργικές τους κατηγορίες κατά της Ρωσίας και απείλησαν τη χώρα μας. Δεν έχει νόημα να τις διαψεύσουμε μία προς μία. Αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν ξεκάθαρα μέρος της αυτο-ζομπικοποίησης του ΝΑΤΟ» είπε συγκεκριμένα.

17:47 Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

!! 17:09 Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής «επιχείρησής της», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτίμησε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουγκάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου.

16:53 Το αεροσκάφος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε στο Ρζεσόφ, στην Πολωνία, σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει σε αυτήν την πόλη, προτού μεταβεί στη Βαρσοβία για συνομιλίες με πολωνούς ηγέτες και μια επίσκεψη σε ένα κέντρο υποδοχής ουκρανών προσφύγων, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη ρωσική εισβολή.

!! 16:49 Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

«Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο Ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν συνομιλώντας με ανθρώπους του πολιτισμού σε φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους συνέκρινε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές.

«Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες», σημείωσε.

16:45 Το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι σκότωσε σε μάχες έναν ακόμη ρώσο στρατηγό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσι Αρέστοβιτς.

«Τα στρατεύματά μας (…) σκότωσαν τον διοικητή του 49ου στρατού της νότιας περιφέρειας της Ρωσίας, τον στρατηγό Ιάκοφ Ρεζάντσεφ, σε βομβαρδισμό του αεροδρομίου της Τσορνομπάιφκα», που βρίσκεται στην περιοχή της Χερσώνας (νότια), δήλωσε ο Αρέστοβιτς σε ένα βιντεομήνυμα.

15:55 Συνολικά 1,351 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον απολογισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

15:36 To 93% των εδαφών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

!! 14:44 Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σχετικά με την κατάσταση με την Ουκρανία, έγινε σήμερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου του βρετανού πρωθυπουργού, καθώς ηγέτες της Δύσης καλούν την Κίνα να αποφύγει κάθε στήριξη στη Ρωσία και την εισβολή της.

«Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κίνας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος Tύπου, προσθέτοντας πως η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκησε περίπου 50 λεπτά.

13:50 Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν μερικώς να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία από εδάφη στην ουκρανική περιοχή Ντονέτσκ.

«Ο εχθρός πέτυχε εν μέρει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσωρινά κατεχόμενης Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και τμήματος της περιοχής του Ντονέτσκ», σημειώνεται σε διαδικτυακή ανάρτηση.

13:38 Η πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

«Η πόλη έχει περικυκλωθεί (…), επιχειρησιακά από τον εχθρό» τόνισε στην δημόσια τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Τσάους, προσθέτοντας ότι η πόλη δέχεται πυρά από πυροβολικό και πολεμικά αεροσκάφη.

13: 31 «Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας να παγώσουν» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτοντας κυρώσεις της χώρας του στη Ρωσία.

Περισσότερα εδώ.

12:39 Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο ο κ. Μητσοτακης απηύθυνε πρόσκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του προέδρου της Ουκρρανίας θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.

! 12:27 Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον βομβαρδισμό του θεάτρου στη Μαριούπολη στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τους ουκρανούς αξιωματούχους.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, περίπου 1.300 άτομα είχαν καταφύγει στο κτίριο για προστασία, με μόλις 150 να έχουν διασωθεί από τα ερείπια.

Πιστεύεται ότι το μεγαλύτερο πλήθος όσων βρίσκονταν στο θέατρο είχαν κρυφτεί κάτω από τη σκηνή και εγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια.

11:43 Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων σε κλινική που λειτουργούσε ως κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή αστυνομία.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού το πρωί πολιτικής υποδομής από πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, 7 άμαχοι τραυματίστηκαν, 4 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί κοντά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

11:24 Το χρονικό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε ένα ενδιαφέρον time-lapse:

10:53 Περίπου 20.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν την ουκρανική πόλη Μπορισπίλ, η οποία βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα στα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα ο δήμαρχός της Βολοντίμιρ Μπορισένκο.

10:33 Οι δυνάμεις της Ρωσίας κατέστρεψαν μια μεγάλη δεξαμενή καυσίμων στα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε σε ενημέρωση ότι το χτύπημα έγινε με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα.

10:12 Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα του Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Ο ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε «σοβαρή καταστροφή».

Παράλληλα αναφερόμενη στην Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη αυτή.

08:39 «Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN από τις Βρυξέλλες.

08:12 Η Ρωσία θα βγει πολύ πιο αδύναμη και απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκρινε ο αμερικανός υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Κόλιν Καλ.

«Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», είπε.

Αναφερόμενος στο πολυαναμενόμενο κείμενο για την αμυντική στρατηγική και το δόγμα του Πενταγώνου –η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει– θα αναφέρεται στη Ρωσία με τον όρο «οξεία απειλή», ωστόσο η Μόσχα «δεν μπορεί» να εγείρει μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, αντίθετα με την Κίνα.

Ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θέλει να ξεσπάσει πόλεμος με το NATO.

07:20 Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες: αυτό υποστήριξε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών.

Μάλιστα, ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες!

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

♦ Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.

♦  Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

♦  Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook.

07:03 Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης στη Ρωσία. Είναι «ανόητο» να πιστεύει κανείς ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην κυβέρνηση της Μόσχας, είπε ο πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το μόνο που θα κάνουν οι κυρώσεις είναι να συσπειρώσουν τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αρχές, υποστήριξε ο Μεντβέντεφ.

05:10 «Δεν υπάρχει άμεση απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας, Ζντένεκ Νέκουλα, στην Πράγα.

Ωστόσο «σχεδιάζουμε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα λάβουμε για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών, τη διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων μας» προσέθεσε.

!! 03:47 Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούν να δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλεγγύης που θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανακάμψει οικονομικά μετά τη ρωσική εισβολή, αναφέρει ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης από τις δύο ημέρες της Συνόδου Κορυφής.

Το Ταμείο αυτό θα έχει σκοπό να υποστηριχθεί η Ουκρανία να ανακάμψει από την «καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες» που υφίσταται από τη Ρωσία, τονίζει η κοινή ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι θα οργανωθεί σύνοδος διεθνών δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χώρα αφού «τερματιστεί η ρωσική επίθεση».

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται ακόμη να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση για την κάλυψη «των άμεσων αναγκών της».

03:19 Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στην πόλη Ζέτσνο, περίπου 80 χλμ. από τα σύνορα της εμπόλεμης Ουκρανίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, θα τον υποδεχθεί ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, για να τον ενημερώσει για την ανθρωπιστική αντίδραση, την αρωγή στους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ενώ ο κ. Μπάιντεν θα δει αμερικανούς στρατιωτικούς τοποθετημένους στην ανατολική πτέρυγα του NATO, διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

!! 03:08 Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», σημειώθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισαν οι «27».

02:40 Ο βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο είναι «σαφώς αντίθετη» στην ιδέα να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20, την οποία προωθούν κυρίως οι ΗΠΑ.

«Είδαμε να εμφανίζονται πρωτοβουλίες σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς με σκοπό να εκδιωχθεί η Ρωσία από τις οντότητες αυτές ή να ανασταλεί η συμμετοχή της. Η Βραζιλία είναι σαφώς αντίθετη (…) σύμφωνα με την παραδοσιακή μας θέση υπέρ της πολυμερούς συνεργασίας και του διεθνούς δικαίου», εξήγησε ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας Κάρλος Φράντσα ενώπιον της Γερουσίας κατά τη διάρκεια συζήτησης αφιερωμένης στις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

00:30 Τη σχετικά μικρή πρόοδο του ρωσικού στρατού στο ουκρανικό έδαφος ύστερα από έναν μήνα επιχειρήσεων περιέγραψε χάρτης που έδειξε το Sky News.

00:02 Σύμφωνα με το Reuters, o aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο πρακτορείο Reuters.

Μια από αυτές τις πηγές συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και θα προβλέπει επίσης μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.

Διαβάστε: Η 29η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...