889
Πινακίδες στα ρωσικά στη Λεμεσό, όπου υπάρχει μεγάλη ρωσική κοινότητα (φωτογραφία αρχείου) | Sean Gallup/Getty Images

Κύπρος: Πράκτορες του FBI βοηθούν στην έρευνα για τους ρώσους ολιγάρχες

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:15
Πινακίδες στα ρωσικά στη Λεμεσό, όπου υπάρχει μεγάλη ρωσική κοινότητα (φωτογραφία αρχείου)
|Sean Gallup/Getty Images

Κύπρος: Πράκτορες του FBI βοηθούν στην έρευνα για τους ρώσους ολιγάρχες

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:15

Πράκτορες του FBI, ειδικοί στη διερεύνηση της παραβίασης διεθνών κυρώσεων, βρίσκονται από την Κυριακή στην Κύπρο. Αποστολή τους, να βοηθήσουν στην εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον των ρώσων ολιγαρχών που δραστηριοποιούνται στη νήσο, καθώς και στην αποκάλυψη του δικτύου των υποστηρικτών τους.

Οπως ανέφερε η Ελενα Σμιθ στον Guardian, η ομάδα του FBI αποτελείται από 24 άτομα, τα οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Αντωνίου, θα έπιαναν δουλειά αμέσως μόλις επιλύονταν κάποια τυπικά ζητήματα ασφαλείας. «Η ιδέα είναι να αρχίσουν να βοηθούν τους κύπριους επιθεωρητές το συντομότερο δυνατό. Διαθέτουν την τεχνογνωσία».

Οι αμερικανοί ερευνητές θέλουν να εντοπίσουν τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν κύπριοι δικηγόροι και λογιστές για να βοηθήσουν επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο να αποφύγουν τις κυρώσεις της ΕΕ μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τη δημοσίευση, τον περασμένο μήνα, του Cyprus Confidential (Κύπρος Εμπιστευτικό), μιας έρευνας του Guardian και διεθνών συνεργατών του, που έθεσε ερωτήματα για πιθανές παραβιάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυπριακές αρχές θεωρείται πιθανό να ζητήσουν ιδιαίτερη βοήθεια στην περίπτωση του Αλεξέι Μορντάσοφ, του ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα, των ορυχείων και των τραπεζών, ο οποίος επιχείρησε να μεταβιβάσει ένα μερίδιο ενός δισ. λιρών σε μετοχές της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI την ημέρα που ανακοινώθηκαν κυρώσεις σε βάρος του.

Η συναλλαγή αποκαλύφθηκε κατά τη μεγαλύτερη διαρροή οικονομικών δεδομένων από την Κύπρο – 3,6 εκατ. φάκελοι από τα αρχεία βασικών παρόχων υπεράκτιων υπηρεσιών στο νησί.

Τα αρχεία αφορούσαν δραστηριότητες δύο δεκαετιών. Τα δεδομένα που διέρρευσαν έριξαν φως στις συναλλαγές που έλαβαν χώρα τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ολιγαρχών της.

Η λογιστική εταιρεία PwC Cyprus, στους πελάτες της οποίας περιλαμβανόταν ο Μορντάσοφ, διαπιστώθηκε ότι βοήθησε τον μεγιστάνα να μετακινήσει περιουσιακά στοιχεία την ημέρα που το όνομά του συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

«Είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να φτάσουμε στην άκρη του νήματος» δήλωσε ο Αντωνίου. «Οι κυπριακές αρχές το ερευνούν από τον Μάιο, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Ο Αλεξέι Μορντάσοφ (αριστερά) σε συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη, τον Σεπτέμβριο (EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL)

Η PwC δήλωσε ότι, ενώ δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένους πελάτες, λαμβάνει την εφαρμογή των κυρώσεων «εξαιρετικά σοβαρά».

Η εταιρεία ανέφερε ότι τον Μάρτιο του 2022, μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «η PwC εισήγαγε μια πολιτική που υπερβαίνει το νομικά απαιτούμενο, δηλαδή την εφαρμογή όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από μεγάλες χώρες σε ολόκληρο το δίκτυο της PwC, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης των κυρώσεων».

Εκπρόσωπος του Μορντάσοφ δήλωσε: «Ούτε μία φορά στη μακρά καριέρα του ο κ. Μορντάσοφ ή οποιαδήποτε από τις εταιρείες που διευθύνει δεν παραβίασε κανέναν νόμο, είτε στην Ευρώπη είτε στη Ρωσία είτε οπουδήποτε αλλού. Αυτό περιλαμβάνει και τις προαναφερθείσες μεταβιβάσεις μετοχών.

»Ολες οι πληροφορίες σε σχέση με τη μεταβίβαση μετοχών της TUI γνωστοποιήθηκαν δεόντως στις αρμόδιες Αρχές και δημοσιοποιήθηκαν στον βαθμό που απαιτείται από τον νόμο λίγο μετά τη μεταβίβαση των μετοχών, γεγονός που αποδεικνύει σαφώς ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να κρύψει κάτι ή να παρακάμψει τους νόμους.

»Οσον αφορά τις κυρώσεις κατά του κ. Μορντάσοφ και των εταιρειών του, είναι εντελώς αβάσιμες και άδικες, αντιβαίνουν στους διεθνείς νομικούς κανόνες, για να μην αναφέρουμε την κοινή λογική».

Η αμερικανική ομάδα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το δίκτυο επιβολής οικονομικών εγκλημάτων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (finCEN), το οποίο ειδικεύεται στις παραβιάσεις κυρώσεων και στο ξέπλυμα χρήματος μέσω της ανάλυσης των τραπεζικών συναλλαγών.

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο του 2023, έχει επανειλημμένως δηλώσει «μηδενική ανοχή» στις παραβιάσεις των κυρώσεων.

Πηγές ανέφεραν ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να στείλουν την ομάδα του FBI, όχι μόνο επειδή οι σχέσεις της Λευκωσίας με την Ουάσινγκτον ήταν «στο καλύτερο σημείο τους», αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλίσει την αξιοπιστία της χώρας του ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της βιομηχανίας είχαν επίσης καλέσει τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση.

Ο Μιχάλης Σαρρής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών που επέβλεψε την είσοδο της Κύπρου στην ευρωζώνη, δήλωσε στον Guardian: «Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να αμφισβητήσει τις ομάδες συμφερόντων που επωφελήθηκαν οικονομικά από το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι λειτουργούσαν στα όρια της νομιμότητας. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο η έλλειψη τεχνικής τεχνογνωσίας, όσο η πολιτική βούληση».

Οπως σημειώνει ο Guardian, ο Χρήστος Ανδρέου, εκπρόσωπος της κυπριακής αστυνομίας, χαιρέτισε την άφιξη των αμερικανών πρακτόρων λέγοντας ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Κύπρου διερεύνησε 29 υποθέσεις πιθανής οικονομικής ατασθαλίας μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει τις έρευνές του. Μεταξύ αυτών ήταν περιπτώσεις παραβιάσεων των κυρώσεων που είχαν αναφερθεί από το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών Κύπρου.

«Η παρουσία τους εδώ είναι ευπρόσδεκτη» δήλωσε ο κ. Ανδρέου στη βρετανική εφημερίδα. «Εχουμε αρκετές έρευνες σε εξέλιξη και ορισμένες από αυτές είναι πράγματι πολύ περίπλοκες. Η ελπίδα μου είναι ότι θα είμαστε σε θέση να στείλουμε φακέλους με τα ευρήματά μας σε μερικές από τις υποθέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα [την ανώτερη νομική αρχή της Κύπρου] μέχρι το τέλος του έτους».

Η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να έχει θέσει μια προθεσμία, έχοντας υπόψη της τον αρνητικό αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει για τη φήμη του νησιού το ζήτημα αυτό. «Μπορεί (οι πράκτορες) να μείνουν για μερικές εβδομάδες, να επιστρέψουν και να έρθουν ξανά, αλλά υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα σε αυτή την έρευνα, το οποίο όλοι θέλουμε να τηρήσουμε» προσέθεσε ο Γιάννης Αντωνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...