628
|

Η Κύπρος σε καυτό σταυροδρόμι

Avatar Γιάννης Σιδέρης 25 Φεβρουαρίου 2013, 00:30

Η Κύπρος σε καυτό σταυροδρόμι

Avatar Γιάννης Σιδέρης 25 Φεβρουαρίου 2013, 00:30

Ο λαός της Κύπρου αποφάσισε Αναστασιάδη, κι όταν ένας λαός αποφασίζει εν πλήρει συνειδήσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρός του, όταν σε αυτόν εναποθέτει τη επίλυση των ιστορικών διακυβευμάτων που θα κρίνει το μέλλον του, (άλλωστε αυτός θα κληθεί να πληρώσει και το όποιο αντίτιμο), σε μας, τους απέξω, δεν πέφτει λόγος. Στο κάτω-κάτω, όπως έγραψε κάποτε ο ημέτερος (του Protagon.gr) Χρήστος Μηχαηλίδης, στην παλιά Ελευθεροτυπία, θα μπορούσαν οι Κύπριοι να αναρωτηθούν σχετικά με την ελλαδίτικη κριτική για τις επιλογές τους: «εσένα ποιος σε ρώτησε;».

Όντως, ουδείς μας ρώτησε, αλλά δημοσιογραφική ευθύνη δικαούμαστε να παραθέσουμε κάποιες παραμέτρους: Ο κ. Αναστασιάδης ήταν υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και είναι γνωστών νεοφιλελεύθερων απόψεων. Θα κληθεί να δοκιμάσει στο πετσί του, και στο πετσί του κυπριακού λαού, τις απόψεις του και τα σχέδια που εκφράζει η Γερμανία για τη μοίρα του ευρωπαικού Νότου. Είναι εκλεκτός των Γερμανών και των Άγγλων, μόνο που στην αιχμιακή στιγμή που εξελέγη, αν και ευνοούμενος, δεν θα ευτυχίσει να απολαύσει από αυτούς περίοδο χάριτος.
Η Κύπρος, βρίσκεται  σε πολιτική και γεωστρατηγική αναταραχή. Οι υδρογονάνθρακες προβάλλουν ως το νέο Ελντοράντο της ευρωπαϊκής αναζήτησης ενεργειακών πηγών. Η αρχηγέτης της Ε.Ε., Γερμανία, θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της την κυπριακή οικονομία, η οποία είναι μεν μικρού μεγέθους, αλλά στο υδάτινο υπέδαφός της κρύβει ενεργειακούς θησαυρούς. Η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη με την οποία ο βολικός κ. Αναστασιάδης θα διαπραγματευθεί την επερχόμενη δανειακή σύμβαση της Μεγαλονήσου.

Είναι τραγικό για το – τότε – θεωρούμενο ως μέγα επίτευγμα,(με τη συμβολή του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη), ότι η χαριστική είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. , αντί να λειτουργήσει ως αμυντική θωράκιση, έναντι του τουρκικού σοβινισμού, την κατέστησε έρμαιο των ηγεμονικών διαθέσεων της Γερμανίας. Η θέσης της παρουσιάζεται αποδυναμωμένη στο ευρωπαϊκό στερέωμα, λόγω και των κατηγοριών ότι οι τράπεζές της είχαν καταστεί πλυντήριο ρωσικού μαύρου χρήματος. Αυτός ήταν ο διεθνής αστικός μύθος στην «πειθώ» του οποίου – όλοι – είχαμε υποπέσει. Ωστόσο, οι έλεγχοι που έγιναν ως τώρα δεν επιβεβαίωσαν τον μύθο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπήρξαν κάποιες παρασπονδίες. Αναμένουμε και τα νέα αποτελέσματα, της ανεξάρτητης εταιρίας που θα ξεψαχνίσει τα άδυτα των κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την οποία αποφάσισε η Μέρκελ, για να δούμε κατά πόσο η Κύπρος είχε καταστεί διεθνές πλυντήριο, χωρίς πάντως να θωρείται βέβαια ότι το πόρισμα της ως άνω εταιρίας είναι υπεράνω σκοπιμοτήτων.

Η Κύπρος είναι πάντοτε καυτό γεωστρατηγικό σημείο. Κάποτε, και τώρα, ήταν το αβύθιστο αεροπλανοφόρο στη Ν.Α. Μεσόγειο, κοντά στις πηγές ανάφλεξης των αραβικών πετρελαίων. Τώρα, με την ύπαρξη των υδρογονανθράκων, είναι η ίδια ενεργειακό αντικείμενο του πόθου, και θα είναι μόνη, με ηγέτη τον δυτικότροπο (ως πολιτική φιλοσοφία) Αναστασιάδη! Είναι μόνη γιατί παραμένει άγνωστη η στάση του έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ο αστάθμητος παράγοντας στις επιταχυνόμενες εξελίξεις. Δεν ξέρουμε καν τις απόψεις του για το Σκοπιανό (ως παράδειγμα το αναφέρω, γιατί έδειξε τόση ζέση τότε, μέχρι του σημείου να ρίξει την εκλεγμένη, και αντιπαθητική, κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο ίδιος, τώρα, τηρεί σιγή ιχθύος για τα διαδραματιζόμενα στην Κύπρο, γεγονότα που αφορούν ίσως τη γεωστρατηγική σταθερότητα της Ν.Α. Μεσογείου). Δεν θα πρέπει να περιποιεί τιμή γι’ αυτόν, ότι στη γερμανική πρωτεύουσα τον θεωρούν συνεργάσιμο – η λέξη θα μπορούσε να αντικατασταθεί και με τη κακόηχη «ενδοτικός».

Θέμα υποκειμενικής ερμηνείας είναι.

Ούτως ή άλλως, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν στο προσεχές διάστημα, η Κύπρος μπαίνει σε μνημόνιο, ο νέος πρόεδρος είναι δεκτικός σε αυτό, τους όρους θα τους θέσει η Μέρκελ, από όλες τις πλευρές δίδονται διαβεβαιώσεις ότι ο ορυκτός πλούτος της Μεγαλονήσου δεν πρόκειται να υποθηκευτεί και να παραδοθεί στους πιστωτές, αλλά αυτά δεν είναι παρά διαβεβαιώσεις. Το πρόβλημα είναι, όπως παραστατικά έγραψε κάποια συνάδελφος, γνώστης του Κυπριακού, «εάν θα αντιμετωπίσουν την Κύπρο ως σύμμαχο που χρειάζεται βοήθεια ή ως ένα γόνιμο χωράφι που προσφέρεται σε καλή τιμή, λόγω ξηρασίας». 

Ο νέος πρόεδρος Αναστασιάδης έχει να αναμετρηθεί με την ιστορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News