363
Σαν το λογότυπο των Rolling Stones χωρίς τη γλώσσα είναι το σχέδιο των ουρητηρίων της σχεδιάστριας Μάικε φαν Σίζντελ | Getty Images

Ιταλία: Εξαλλες οι φεμινίστριες με τους ουρητήρες σε σχήμα γυναικείων χειλιών

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 19:53
Σαν το λογότυπο των Rolling Stones χωρίς τη γλώσσα είναι το σχέδιο των ουρητηρίων της σχεδιάστριας Μάικε φαν Σίζντελ
|Getty Images

Ιταλία: Εξαλλες οι φεμινίστριες με τους ουρητήρες σε σχήμα γυναικείων χειλιών

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2023, 19:53

Οι Ιταλοί έχουν κληθεί να μποϊκοτάρουν ένα γυμναστήριο στο Τορίνο, έως ότου αφαιρεθούν τα ουρητήρια σε σχήμα γυναικείου στόματος από τις τουαλέτες των ανδρών, στο τελευταίο περιστατικό που υπογραμμίζει τον σεξισμό στη χώρα, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Μια εικόνα των ουρητηρίων, παρόμοια σε στυλ με το λογότυπο των Rolling Stones, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από την Γκρέτα Σκοουίλας, μια προπονήτρια φωνής που κέρδισε το τηλεοπτικό talent show «The Voice of Italy» το 2016. «Μπορώ ήδη να φανταστώ τα σχόλια όποιου ουρεί μέσα», έγραψε. «Αν ήμουν στη θέση σου θα ντρεπόμουν για τον εαυτό μου».

Η Νάντια Κοντιτσέλι, σύμβουλος του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στο Τορίνο, έγραψε στο Facebook ότι τα ουρητήρια είναι «βίαια και σεξιστικά» και είπε ότι οι Ιταλοί πρέπει να μποϊκοτάρουν το γυμναστήριο. Δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, η Σάρα Ντισάμπατο και ο Σίλβιο Βιάλι, ζήτησαν να αφαιρεθούν τα ουρητήρια.

Η McFit, η αλυσίδα γυμναστικής που λειτουργεί το γυμναστήριο, ήταν αρχικά ανένδοτη, γράφοντας στο Instagram: «Είστε πάντα ελεύθερες να ουρείτε στις γυναικείες τουαλέτες». Αργότερα, ωστόσο, ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι η συμπερίληψη και η ισότητα των φύλων είναι «δομικοί λίθοι» της φιλοσοφίας της εταιρείας.

Η ολλανδή σχεδιάστρια Μάικε φαν Σίζντελ ποζάρει δίπλα στο ουρητήριο με σχήμα γυναικείων χειλιών που σχεδίασε (Facebook/Italy24)

Δημιουργημένα από την ολλανδή σχεδιάστρια Μάικε φαν Σίζντελ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, τα ουρητήρια, τα οποία κοστίζουν περίπου 1.100 ευρώ το ένα, έχουν τοποθετηθεί σε κλαμπ και ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο. Η McFit ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί παραδοσιακά ουρητήρια στο 90% των 40 γυμναστηρίων της.

Το Voi Colonna Village, ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην πόλη Γκόλφο Αράντσι της Σαρδηνίας, κατηγορήθηκε επίσης για σεξισμό την περασμένη εβδομάδα, αφού παρουσίασε ένα μοντέλο με μπικίνι, το σώμα της οποίας φαινόταν να είχε καλυφθεί με σοκολάτα, για να διακοσμήσει ένα τραπέζι μπουφέ.

Οι ειδικοί έχουν συνδέσει πρόσφατες περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών με τον σεξισμό της ιταλικής κοινωνίας. Μια 19χρονη γυναίκα που βιάστηκε ομαδικά στο Παλέρμο τον περασμένο μήνα, είπε ότι της είχαν γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως δέχθηκε επίθεση εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ντυνόταν.

Την περασμένη εβδομάδα ο συνθέτης και τραγουδιστής Ερμάλ Μέτα απηύθυνε έκκληση στην ιταλίδα  πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ζητώντας της να βάλει τέλος στις επιθέσεις σε γυναίκες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...