521
Καπνοί και συντρίμμια στη Γάζα, την Κυριακή, η μόνιμη εικόνα τους δύο τελευταίους μήνες | REUTERS/Athit Perawongmetha

Ισραήλ: Εχουμε σκοτώσει 7.000 τρομοκράτες στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2023, 12:32
Καπνοί και συντρίμμια στη Γάζα, την Κυριακή, η μόνιμη εικόνα τους δύο τελευταίους μήνες
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Ισραήλ: Εχουμε σκοτώσει 7.000 τρομοκράτες στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2023, 12:32

Περισσότεροι από 7.000 παλαιστίνιοι τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Χαμάς, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ.

«Πρόκειται για μια ελάχιστη εκτίμηση», δήλωσε ο Τζάτσι Χανέγκμπι σε συνέντευξή του στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

«Ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, γιατί δεν γνωρίζουμε τα πάντα κάτω από μέρη που κατέρρευσαν, σε σήραγγες και αλλού. Αλλά αυτή είναι η συντηρητική εκτίμηση», είπε.

Τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 48.780 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, με νεότερό του απολογισμό.

Η κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος, με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης και τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις βομβαρδισμένες περιοχές για να απελευθερώσουν θύματα και να εντοπίσουν σορούς ανθρώπων από τα ερείπια.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει αναφέρει ότι το 70% των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.

Μαίνονται σφοδρές μάχες σε όλη τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός και η Χαμάς διεξάγουν και την Κυριακή σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες για να προφυλαχθούν από τα πυρά.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν εναντίον της Χαμάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα – Israeli Defense Forces/Reuters

Νωρίς σήμερα το πρωί, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε «πολύ σφοδρές αεροπορικές επιδρομές» κοντά στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα και στον δρόμο που ενώνει την πόλη με τη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η διοίκηση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μερικές ώρες αργότερα, πηγή προσκείμενη στους στρατιωτικούς κλάδους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δύο ομάδες εμπλέκονται σε «βίαιες συγκρούσεις» γύρω από τη Χαν Γιουνίς.

Παλαιστίνιοι πυροσβέστες επιχειρούν σε φωτιά σε κτίριο της Χαν Γιουνίς, την Κυριακή – Reuters

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «εντατικοποίησε» τις επιχειρήσεις του σ’ αυτούς τους τομείς του νότου. «Οφείλουμε να εντείνουμε την πίεση», τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, Χέρζι Χαλεβί, κάνοντας λόγο για αυξανόμενο αριθμό νεκρών μεταξύ των μαχητών της Χαμάς.

Ανθρωπιστική κρίση

Μεγάλο μέρος του 1,9 εκατομμυρίου κατοίκων της Γάζας που διέφυγαν από τις μάχες και τις βόμβες, βρίσκονται στριμωγμένοι στη Ράφα, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό.

Οι ασθένειες διαδίδονται εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των κακών υγειονομικών συνθηκών στα καταφύγια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNWRA) στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί διαμένουν σε σκηνές και κτίρια στη Ράφα – Reuters

«Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν εκτοπισθεί δια της βίας και ωθούνται όλο και περισσότερο προς νότο, μέσα σε μικροσκοπικές ζώνες όπου επικρατεί συνωστισμός, χωρίς νερό, χωρίς τροφή και χωρίς προστασία», δήλωσε η διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή, Αντέλ Χοντρ.

«Οι περιορισμοί στη διοχέτευση ζωτικής σημασίας βοήθειας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια επιπλέον θανατική ποινή για τα παιδιά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...