882
Ισραηλινοί στρατιώτες έξω από το τέμενος Αλ Ακσα το πρωί της Τετάρτης | REUTERS/Ammar Awad

Ιερουσαλήμ: Εφοδος της αστυνομίας στο τέμενος Αλ Ακσα – βίαια επεισόδια με Παλαιστινίους

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 10:31
Ισραηλινοί στρατιώτες έξω από το τέμενος Αλ Ακσα το πρωί της Τετάρτης
|REUTERS/Ammar Awad

Ιερουσαλήμ: Εφοδος της αστυνομίας στο τέμενος Αλ Ακσα – βίαια επεισόδια με Παλαιστινίους

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 10:31

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και πιστούς που η ίδια παρουσίασε ως «ταραχοποιούς» μέσα στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους λατρείας του Iσλάμ.

Από το φθινόπωρο ακόμα, η βία κλιμακώνεται ανάμεσα σε Εβραίους και Παλαστινίους στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, και οι ανησυχίες ήταν έντονες για την περίοδο του Πάσχα, όπου συμπίπτουν οι γιορτές των τριών θρησκειών.

Η σχετική ηρεμία που επικρατούσε αφότου άρχισε το Ραμαζάνι (την 23η Μαρτίου) έλαβε τέλος το Σαββατοκύριακο.

Καταγγέλλοντας αυτό το «έγκλημα άνευ προηγουμένου», το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσα για να το υπερασπιστούν».

Το Αλ Ακσα βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο λατρείας του Ισλάμ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της ιερής πόλης που έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ. Η πλατεία βρίσκεται σε αυτό που οι εβραίοι ονομάζουν Ορος του Ναού, τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν ενώ οι μουσουλμάνοι διανύουν την περίοδο του Ραμαζανιού κι ενώ για τους Εβραίους ξεκινά το Πάσχα.

Η ισραηλινή αστυνομία δημοσιοποίησε αποσπάσματα βίντεο 50 και πλέον δευτερολέπτων στα οποία εικονίζονται εκρήξεις που μοιάζουν να οφείλονται σε πυροτεχνήματα στον χώρο λατρείας, ενώ άλλοι πετούν πέτρες.

Σε άλλα βίντεο, που δημοσίευσαν μουσουλμάνοι, τα ΜΑΤ χτυπούν με κλομπ ανθρώπους που κάθονται στο έδαφος, ενώ άλλα ΜΑΤ προελαύνουν μέσα στο τέμενος υψώνοντας ασπίδες για να προστατευτούν από αντικείμενα που εκτοξεύονται εναντίον τους. Εικονίζονται επίσης αστυνομικοί να απομακρύνουν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι. Κατά την ίδια πηγή, εμποδίστηκαν τραυματιοφορείς να μπουν στο ισλαμικό τέμενος.

Αλλες πηγές, όπως η εφημερίδα Jerusalem Post, έκαναν λόγο για 13 τραυματίες, 12 Παλαιστίνιους κι έναν ισραηλινό αστυνομικό.

«Καθόμουν σε μια καρέκλα κι απήγγειλα (το Κοράνι)», αφηγήθηκε ηλικιωμένη στο Reuters, ανασαίνοντας ακόμα με δυσκολία, όταν εισέβαλαν ισραηλινοί αστυνομικοί και «πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μια από τις οποίες με πέτυχε στο στήθος», πρόσθεσε, προτού αρχίσει να κλαίει.

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν μία μουσουλμάνα, στον προαύλιο χώρο του τεμένους – REUTERS/Ammar Awad

Τα πλάνα εικονίζουν επίσης νεαρούς να έχουν οχυρωθεί πίσω από μια πόρτα.

Η αστυνομία ανέφερε πως η επιχείρηση έγινε για να «απομακρυνθούν ταραχοποιοί» που είχαν μπει στον χώρο λατρείας με «πυροτεχνήματα, ρόπαλα και πέτρες» και είχαν σκοπό να «διαταράξουν τη δημόσια τάξη» και να «συλήσουν τον ναό», ενώ φώναζαν «συνθήματα υποκίνησης του μίσους και της βίας», καθώς και ότι αποφασίστηκε να διεξαχθεί έπειτα από πολλές προσπάθειες να πειστούν να φύγουν ειρηνικά.

Ωστόσο παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ταραχές έπειτα από «βίαιη εκδίωξη» πιστών.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 350 «ταραχοποιούς» στα επεισόδια στο τέμενος.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η είδηση πως ξέσπασαν επεισόδια στον χώρο λατρείας, εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον εννέα ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, πέντε από τις οποίες «αναχαιτίστηκαν από τη αντιαεροπορική άμυνα» στον τομέα της Σντερότ (νότια) και οι υπόλοιπες τέσσερις κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές.

Σε «ανταπόδοση» για την εκτόξευση των ρουκετών, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν δυο κέντρα εκπαίδευσης και κατασκευής όπλων της Χαμάς στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και το πρωί της Τετάρτης ακολούθησαν νέα πλήγματα στον θύλακα. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Νωρίτερα, βγήκαν στους δρόμους δεκάδες διαδηλωτές σε διάφορες τοποθεσίες κι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και άλλα αντικείμενα. «Ορκιζόμαστε να υπερασπίσουμε και να προστατεύσουμε το Αλ Ακσα», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Διεθνείς αντιδράσεις

Εκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος την Τετάρτη. Η Ιορδανία είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης σε συντονισμό με την Αίγυπτο και παλαιστινίους αξιωματούχους.

Νωρίτερα ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε καταδικάσει την επιδρομή στο τέμενος

«Η ακραία προσέγγιση που διέπει την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης θα οδηγήσει σε εκτεταμένες συγκρούσεις με τους Παλαιστινίους, αν δεν αντιστραφεί», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπού Γάιτ.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ ζήτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν αμέσως από το τέμενος, ενώ η Σαουδική Αραβία επεσήμανε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάζει «τις διεθνείς αρχές και τους κανόνες που διέπουν τον σεβασμό στη θρησκεία».

Η Αίγυπτος, παραδοσιακός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσε ότι θεωρεί «το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, υπεύθυνο για αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση που ενδέχεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες εκεχειρίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατήγγειλε «τη βίαιη επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος (…) η οποία καταδεικνύει σε όλο τον κόσμο για μία ακόμη φορά την εγκληματική φύση αυτού του καθεστώτος αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως «προειδοποιούμε τη δύναμη κατοχής (σ.σ. το Ισραήλ) να μην ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές στους ιερούς τόπους, διότι θα οδηγήσει σε μεγάλη έκρηξη».

Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας περιπολούν στα στενά της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα – REUTERS/Ammar Awad

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη μοιάζει να παραμένει φέτος στην τροχιά κλιμάκωσης που άρχισε την άνοιξη του 2022, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ.

Από την αρχή του 2023, έχουν χάσει τους πάνω από 110 άνθρωποι —τουλάχιστον 88 Παλαιστίνιοι (μαχητές και άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων), ένας ισραηλινός Αραβας, άλλοι 14 Ισραηλινοί (μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πολίτες) και μια Ουκρανή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη στις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...