341
Πολίτες με μάσκες στο Τόκιο - η χρήση μάσκας στη χώρα ήταν γενικευμένη και πριν από την πανδημία | REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Ιαπωνία: Τα κρούσματα Covid-19 μειώνονται και δεν ξέρουν το γιατί

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 19:59
Πολίτες με μάσκες στο Τόκιο - η χρήση μάσκας στη χώρα ήταν γενικευμένη και πριν από την πανδημία
|REUTERS/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Ιαπωνία: Τα κρούσματα Covid-19 μειώνονται και δεν ξέρουν το γιατί

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2021, 19:59

Ενώ όλος ο κόσμος ανησυχεί και παίρνει μέτρα για την παραλλαγή Ομικρον, μετρώντας με ανησυχία όλο και περισσότερα κρούσματα, στην Ιαπωνία κάτι συμβαίνει και η μεταδοτικότητα όπως και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό πέφτουν.

Αυτό το «κάτι» παραμένει άγνωστο στους επιστήμονες, παρά το ότι και στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί κρούσματα της Ομικρον και μάλλον υπάρχει και κάποια διασπορά στην κοινότητα.

Οι ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν την απάντηση σε γενετικούς παράγοντες ή τη διατροφή. Eξέτασαν ακόμη τον καιρό, κυκλικά μοτίβα που σχετίζονται με τη διάδοση του ιού ή την πιθανότητα έκθεσης του πληθυσμού στο παρελθόν σε ήπιες παραλλαγές του ιού. Μια άλλη πιθανή  αιτία, ο χαμηλός δείκτης αναπαραγωγής του ιού, ο οποίος μυστηριωδώς παρέμεινε χαμηλός ακόμη και μετά την άρση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης τον Οκτώβριο.

Τον Νοέμβριο τα κρούσματα κυμαίνονταν από 60 έως 200, ένας απίστευτα μικρός αριθμός για μια χώρα 127 εκατ. ανθρώπων. Οι θάνατοι, τον ίδιο μήνα, ήταν το πολύ πέντε την ημέρα.

Τεστ… με το σταγονόμετρο

Στην πραγματικότητα οι αριθμοί ίσως είναι μεγαλύτεροι καθώς τα τεστ δεν είναι γενικευμένα, όπως ούτε και η ιχνηλάτηση, ενώ υπάρχει και καθυστέρηση στην ανακοίνωση των θανάτων από τους δήμους. Εκτιμάται ότι τα κρούσματα που αναφέρονται μπορεί να είναι τέσσερις ως και δέκα φορές λιγότερα από το πραγματικό.

Μέσα στα δύο χρόνια της πανδημίας, όπως σημειώνει η Washington Post, η Ιαπωνία είχε συστηματικά μικρότερο αριθμό μολύνσεων και θανάτων σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες, αν και το περασμένο καλοκαίρι ένα ξαφνικό ξέσπασμα γέμισε τα νοσοκομεία. Καθώς οι Αρχές ζήτησαν από ένα μέρος των ασθενών να παραμείνουν στο σπίτι τους, καταγράφηκαν θάνατοι εκτός νοσοκομείων.

Συνηθισμένοι στις μάσκες

Γενικότερα, πάντως, στην Ασία τα ξεσπάσματα ήταν μικρότερης κλίμακας, κάτι που αποδίδεται στο ότι οι πολίτες είναι συνηθισμένοι στα μέτρα για τα παλαιότερα κύματα παθήσεων του αναπνευστικού (ιοί SARS και MERS).

Σε κάθε περίπτωση, η Ιαπωνία έχει εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της (αν και είναι μάλλον πίσω στον εμβολιασμό με την τρίτη δόση), ενώ οι Ιάπωνες είναι σχεδόν εθισμένοι στη χρήση μάσκας ακόμη και σε εποχές προ της πανδημίας. Τα σύνορα, ειδικά μετά την εμφάνιση της Ομικρον, είναι σχεδόν κλειστά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...