453
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 15:14
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2022, 15:14

Με συγκίνηση, η Θεσσαλονίκη τίμησε, την Κυριακή, την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος. Λίγο πριν τις 12.00 τελέστηκε η Ασκαβά, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στο μνημείο στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης.

Στελέχη της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της Βουλής, εκπρόσωποι πρεσβειών και προξενείων κρατών -ανάμεσά τους του Ισραήλ και της Γερμανίας- μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και απλοί πολίτες άφησαν στεφάνια και λουλούδια για τους 67.000 Ελληνες Εβραίους που βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Ναζί.

Στεφάνια στο μνημείο για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Την εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τίμησε επίσης με την παρουσία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως την πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία και πρόσθεσε ότι «το Μουσείο του Ολοκαυτώματος θα είναι το μεγάλο εμβληματικό στίγμα στη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος και θα της δώσει λόγο και παρουσία στο μέλλον. Η διατήρηση της μνήμης των Εβραίων είναι σημαντική. Εχουμε καθήκον να αντισταθούμε σε εκείνους που προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία μας και να δηλητηριάσουν ξανά την κοινωνίας μας με ιδεολογίες φασιστικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές». Ο ίδιος εξέφρασε την ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση των νέων, ώστε «ο κάθε νέος Ευρωπαίος να συνειδητοποιήσει ότι το Ολοκαύτωμα είναι μέρος της ιστορίας μας», είπε.

Ο γερμανός πρεσβευτής, Ερνστ Ράιχελ, καταθέτει στεφάνι

Οπως αναφέρει το thestival, κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ξεχνιούνται όλοι εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους από τους Ναζί, κάνοντας λόγο για «απόπειρα αφανισμού ενός λαού που χαράχτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία. Μοιραζόμαστε τις οδυνηρές εκείνες στιγμές αλλά και το χρέος που μας άφησαν. Εθνική υποχρέωση η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος. Δέσμευσή μας η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος για να στέλνουμε μήνυμα διδαχής ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε σε εκείνους που στήριξαν με κάθε τρόπο τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και τους προστάτεψαν από το μίσος των Ναζί. Τόνισε επίσης, τη δέσμευσή του για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας και στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο για τους Ελληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης και νυν πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρέσβης του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Βίκτωρ Ελιέζερ και η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...