212
Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία, κοντά στο Ιντλίμπ, το 2020 | EPA/Yahya Nemah

H Μόσχα προειδοποιεί την Αγκυρα: Μην εισβάλετε στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 14:04
Τούρκοι στρατιώτες στη Συρία, κοντά στο Ιντλίμπ, το 2020
|EPA/Yahya Nemah

H Μόσχα προειδοποιεί την Αγκυρα: Μην εισβάλετε στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 5 Αυγούστου 2022, 14:04

Το Κρεμλίνο κάλεσε την Αγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία διεξάγοντας εκεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, την οποία έχει προαναγγείλει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δήλωση του Ντμίτρι Πεσκόφ έγινε λίγη ώρα πριν τη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον τούρκο πρόεδρο στο Σότσι, στη νότια Ρωσία.

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη. Ομως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το θέμα αυτό «θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο των συνομιλιών» που θα έχουν σήμερα οι δύο πρόεδροι πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο τούρκος πρόεδρος απειλεί εδώ και μήνες να αρχίσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τους κούρδους μαχητές, τους οποίους η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Τουρκία εκτιμά πως η ασφάλειά της απειλείται από την παρουσία στα σύνορά της των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), δηλαδή της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ισχυρίζεται πως αποτελούν προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Αγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στη διάρκεια συνόδου κορυφής τον περασμένο μήνα στην Τεχεράνη, ο Πούτιν είχε εκφράσει ξανά στον Ερντογάν την αντίθεσή του σε μια νέα τουρκική εισβολή.

Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, οι δύο πρόεδροι θα συνομιλήσουν επίσης για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News