751
Πρόσφυγες κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας | Intime/Καπάνταης Δημήτρης

Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο καθώς ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Φιλοξενία» της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 14:57
Πρόσφυγες κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας
|Intime/Καπάνταης Δημήτρης

Guardian: Χιλιάδες πρόσφυγες στον δρόμο καθώς ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Φιλοξενία» της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 14:57

Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη μείνει ή θα μείνουν τις επόμενες ημέρες άστεγοι από την διακοπή του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος «Φιλοξενία», που εκτός από κονδύλια προέβλεπε και την προσωρινή παροχή στέγης σε άτομα που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα.

Ομάδες και οργανισμοί που παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες απευθύνουν έκκληση να συνεχιστεί το πρόγραμμα δίμηνης φιλοξενίας αναγνωρισμένων προσφύγων σε ξενοδοχεία για περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Την πρόθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να συνεχίσει το πρόγραμμα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει τεχνικό δελτίο ζητώντας τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της συνέχισης του προγράμματος για περίπου 1.500-2.000 θέσεις, προκειμένου, όπως τονίζει, «να υπάρχει μια ροή αποσυμφόρησης των νησιών και ταυτόχρονα ο αριθμός θέσεων να είναι διαχειρίσιμος». Με τη λύση αυτή, προσθέτει ο ίδιος, θα δίνεται η ευκαιρία «σε όσους έρχονται από τα νησιά στην ενδοχώρα να δουν τι θα κάνουν ή να εγγραφούν στο πρόγραμμα ένταξης Helios».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με το αίτημα για χρηματοδότηση.

Μιλώντας στον Guardian, ο Ιμογκεν Σάντμπερι, διευθυντής πολιτικής της Διεθνούς Επιτροπής Διασώσεων στην Ευρώπη (IRC), δήλωσε: «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα βρεθούν στον δρόμο, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας. Χωρίς την απαραίτητη καθοδήγηση, τα απαιτούμενα έγγραφα, πρόσβαση σε πληροφορίες, γλωσσικές δεξιότητες ή άλλα απαραίτητα μέσα για να γίνουν αυτόνομοι, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να μείνουν άστεγοι και άνεργοι».

Oι οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οργανωμένα καταλύματα, έχουν βρει καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες σε πάρκα και δημόσιες πλατείες. Στη δε Σπάρτη, ο δήμος μετέφερε 75 πρόσφυγες, από ξενοδοχείο, στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης.

Οι περισσότερες συμβάσεις με τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλοξενία» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, έληξαν τον Δεκέμβριο, ενώ για κάποια άλλα ξενοδοχεία οι συμβάσεις έληξαν τον Φεβρουάριο.

Περίπου 750 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναμένεται να φύγουν από τα προσωρινά καταλύματά τους τις επόμενες ημέρες, καθώς το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τελικά, σύμφωνα με το IRC.

«Αυτό που βλέπουμε αντικατοπτρίζει την έλλειψη εθνικής πολιτικής για το ζήτημα των προσφύγων εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε στον Guardian ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης που ασχολείται με θέματα προσφύγων στη ΜΚΟ «Solidarity Now». «Είναι εικόνες που έχουμε δει στο παρελθόν και θα ξαναδούμε, εκτός εάν γίνουν πραγματικές προσπάθειες για να συμπεριληφθούν αυτά τα άτομα στην κοινωνία μας», εξηγεί.

Η ένταξη των περίπου 80.000 προσφύγων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Guardian, θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Θεωρητικά μόνο, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Σύμφωνα όμως με την νομοθεσία της ΕΕ, μπορούν να παραμείνουν σε άλλο κράτος-μέλος μόνο για τρεις μήνες και μετά κινδυνεύουν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα ανά πάσα στιγμή.

Τι είναι το πρόγραμμα «Φιλοξενία»

Το πρόγραμμα δίμηνης φιλοξενίας αναγνωρισμένων προσφύγων είχε ξεκινήσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2020 από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση αναγνωρισμένων προσφύγων που έρχονταν από τα νησιά σε πλατείες μεγάλων πόλεων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα αυτό 2.504 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του προγράμματος έληξε στα τέλη του 2020 και μετά τη δίμηνη παράταση που είχε λάβει, ολοκληρώθηκε τελικά στα τέλη Φεβρουαρίου 2021. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν μαζικά πολλά από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν πρόσφυγες και να εκφράζονται ανησυχίες για την επόμενη μέρα των ωφελούμενων προσφύγων.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του ΔΟΜ, στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 λειτουργούσαν 50 ξενοδοχεία, όπου φιλοξενούνταν 5.500 άτομα (ευάλωτοι αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες). Εναν μήνα μετά, τα ξενοδοχεία σε λειτουργία ήταν 25 με περίπου 3.300 διαμένοντες, οι περισσότεροι πλέον αναγνωρισμένοι, ενώ σήμερα λειτουργούν μόλις πέντε ξενοδοχεία με 1.000 άτομα, αποκλειστικά αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, και ο αριθμός μειώνεται.

Για τη μαζική έξοδο προσφύγων από τα ξενοδοχεία ανησυχεί και ο δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου, Μελίνα Δασκαλάκη, δεν υπάρχει αντίστοιχη απορρόφηση από το ενταξιακό πρόγραμμα Helios ή άλλα προγράμματα, ώστε να μην υπάρξει πίεση για αστεγία, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμα δυσκολότερη έπειτα από τόσους μήνες πανδημίας, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σημείωνε από την πλευρά της σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, ότι πολλοί από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες «περιμένουν μάταια μήνες να προμηθευτούν έγγραφα και διαβατήρια».

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης δήλωσαν ότι στη Σπάρτη, όπου δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα, τα απαραίτητα έγγραφά τους έχουν εκδοθεί και θα τα λάβουν σήμερα Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...