403
Σαν σάλτο μορτάλε στην τρύπα που άνοιξαν στον πάγο |

Γιόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο στην Ανταρκτική με… βουτιές στα παγωμένα νερά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 13:10
Σαν σάλτο μορτάλε στην τρύπα που άνοιξαν στον πάγο
|

Γιόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο στην Ανταρκτική με… βουτιές στα παγωμένα νερά

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 13:10

Η Αυστραλία διατηρεί τρεις ερευνητικές βάσεις στις ηπειρωτικές περιοχές της Ανταρκτικής και άλλη μία στη νήσο Μακουάρι (Mackquarie). Τα μέλη των ερευνητικών σταθμών της Αυστραλίας γιορτάζουν κάθε χρόνο το χειμερινό ηλιοστάσιο με έναν ξεχωριστό και σίγουρα όχι ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο. Όταν φτάνει η στιγμή για τη μικρότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου (το χειμερινό ηλιοστάσιο στο νότιο ημισφαίριο είναι στο θερινό ηλιοστάσιο του βορείου), οι αυστραλοί ερευνητές κάνουν μια συμβολική και αρκούντως γενναία βουτιά στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής –και αυτό συνέβη και εφέτος!

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, στην βάση Casey που βρίσκεται στην Χερσόνησο Μπέιλι της Ανταρκτικής τα μέλη της τρύπησαν τους πάγους και δημιούργησαν μια πισίνα 1,5 τετραγωνικού μέτρου.

Τα μέλη της βάσης Casey στην Ανταρκτική κατά το έργο της δημιουργίας της πισίνας για να τηρηθεί το έθιμο του χειμερινού ηλιοστάσιου.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο στην Ανταρκτική έλαβε χώρα την Δευτέρα 21 Ιουνίου και το έθιμο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα. Η θερμοκρασία στην περιοχή που βρίσκεται η βάση Casey ήταν, την Κυριακή 20 Ιουνίου, εννέα βαθμοί Κελσίου αλλά αυτή στο νερό μείον δύο βαθμοί Κελσίου. Παρόλα αυτά το έθιμο τηρήθηκε και κάποιοι από τους ερευνητές έκαναν μια … βουτιά στην αυτοσχέδια πισίνα.

Στη βάση στη νήσο Μακουάρι τα μέλη της μπήκαν τρέχοντας στην θάλασσα και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών είχαν και σανίδες σερφ! Για κάθε ενδεχόμενο δίπλα στους θαρραλέους ερευνητές βρίσκεται πάντα το ιατρικό προσωπικό της βάσης για να επέμβει άμεσα αν τυχόν χρειαστεί. Μετά το μπάνιο στα παγωμένα νερά το έθιμο ολοκληρώνεται με ένα γεύμα στο οποίο παίρνει μέρος όλο το προσωπικό.

Ο ερευνητής της βάσης Casey Σκοτ Κλίφορντ τηρεί το έθιμο πέφτοντας στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής αν και όπως φαίνεται στην εικόνα δύσκολα θα το επαναλάβει αν βρεθεί ξανά τέτοια περίοδο εκεί.

«Η πανδημία προκάλεσε δραματικές αλλαγές στο πρόγραμμα τον τελευταίο ένα χρόνο και από τους περσινούς εορτασμούς του θερινού ηλιοστάσιου. Καταφέραμε να διατηρήσουμε ασφαλείς, ενεργές και λειτουργικές όλες τις βάσεις μας παρά το γεγονός ότι τα μέλη τους έπρεπε να μείνουν μακριά από τις οικογένειες τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το θερινό ηλιοστάσιο ήταν μια ευκαιρία να περάσουν όλοι ευχάριστα για λίγες ώρες αλλά και να σηματοδοτήσουμε πόσο μακριά έχουμε φτάσει αλλά και πόσα ακόμη έχουμε μπροστά μας να πετύχουμε» αναφέρει σε δήλωση του ο Κιμ Έλις, επικεφαλής του Τομέα Ανταρκτικής της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...