483
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ποντάρει στη στρατιωτική και οικονομική φθορά της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές | REUTERS/Kevin Lamarque

Γιατί ο Μπάιντεν δεν θέλει ειρήνευση τώρα με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2022, 15:17
Ο πρόεδρος Μπάιντεν ποντάρει στη στρατιωτική και οικονομική φθορά της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές
|REUTERS/Kevin Lamarque

Γιατί ο Μπάιντεν δεν θέλει ειρήνευση τώρα με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2022, 15:17

Ο υπόλοιπος Απρίλιος θα είναι κρίσιμος για τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία – το έγραψε ο Guardian επικαλούμενος τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των Δυτικών. Τι λένε οι κατάσκοποι; Οτι ο Πούτιν πολύ θα ήθελε να πανηγυρίσει μία «καθαρή επιτυχία» του στις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία θα γιορτάσει με την καθιερωμένη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία την Ημέρα της Νίκης, δηλαδή τον θρίαμβό της επί της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεπώς τα περιθώρια που έχει το Κρεμλίνο στο Ουκρανικό είναι ολίγων ημερών, στενότατα.

Το βρετανικό Μέσο, πάντως, έκρινε ότι και οι στόχοι της Δύσης δεν είναι ξεκάθαροι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, έτσι εξέφρασε απορίες. Τι θέλουν να κάνουν οι Σύμμαχοι; Θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να έχει αποτελεσματικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά ή θα ρισκάρουν «μία ακόμη μεγαλύτερη ήττα [της Ρωσίας]» με άδηλες συνέπειες, αφού «ο ρώσος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος». Η Corriere della Sera είχε κάποιες απαντήσεις. Ο Τζουζέπε Σαρκίνα, ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον, έγραψε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν άλλαξε άποψη.

«Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι αντίθετοι στην παράδοση των αεροσκαφών που ζητούσε ο Ζελένσκι εδώ και έναν μήνα. Ο Λευκός Οίκος αντιστέκεται τόσο στις πιέσεις από την Ανατολική Ευρώπη όσο και σε εκείνες που προέρχονται από το Κογκρέσο και μάλιστα σε δικομματική βάση. Πιστεύει ότι πρέπει να βαδίσουμε βήμα το βήμα». Ο ιταλός δημοσιογράφος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο Μπάιντεν δεν έχει στόχο την άμεση στρατιωτική ήττα της Ρωσίας».

Και όχι μόνο σε αυτό: έγραψε ότι ο Λευκός Οίκος «προετοιμάζεται για μακροχρόνια αντιπαράθεση, ελπίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να φθείρει τον Πούτιν πρώτα σε στρατιωτικό επίπεδο και, κατόπιν, σε οικονομικό, ώστε να τον αναγκάσει να διαπραγματευτεί» με όρους ήττας. «Καλώς ή κακώς, στα σχέδια του επιτελείου Μπάιντεν παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, το Πεντάγωνο δεν αποκλείει τη χρήση χημικών όπλων από πλευράς Ρωσίας».

Κατά τα λοιπά, οι δηλώσεις του Μπλίνκεν από τις Βρυξέλλες (Σύνοδος ΝΑΤΟ) και του εκπροσώπου του Πενταγώνου, ότι «οι Ουκρανοί έχουν τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους» και «η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο» εξελήφθησαν σαν παραδείγματα της στάσης αναμονής παρά «τις θυελλώδεις εξελίξεις του πολέμου».

Η Ουκρανία, λοιπόν, θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και στα νότια μέτωπα (στο Ντονμπάς και στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και του Ευξείνου Πόντου) με τα αμυντικά όπλα που της στέλνουν οι Δυτικοί (αντιαρματικά και αντιαεροπορικά κατά βάση), συν κάποια σοβιετικά άρματα μάχης που βγήκαν από τις τσέχικες αποθήκες.

Η προσφορά των ΝΑΤΟϊκών χωρών είναι αυξανόμενη και σίγουρα θα βοηθήσει την ουκρανική άμυνα να αντιμετωπίσει τη δεύτερη φάση της ρωσικής επίθεσης, όμως πριν από το τέλος του μήνα δεν θα υπάρξουν θεαματικές μεταβολές στο τοπίο, λένε οι αναλυτές. Το βέβαιον είναι τι θα επιδιώξουν οι Ρώσοι: η επόμενη φάση του πολέμου θα αφορά το Ντονμπάς και τη Μαριούπολη, καθώς το ρωσικό Πεζικό επιδιώκει την ένωση των ανεξαρτητοποιημένων περιοχών με την Κριμαία και τη δημιουργία ρωσικής ζώνης στις ακτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...