493
Αεροφωτογραφία της εντυπωσιακής παραλίας στο Ποσείδι της χερσονήσου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική η οποία βραβεύτηκε και φέτος με «Γαλάζια Σημαία» | Shutterstock

Γαλάζιες Σημαίες: Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει – Η λίστα με τις 617 βραβευμένες παραλίες της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 19:05
Αεροφωτογραφία της εντυπωσιακής παραλίας στο Ποσείδι της χερσονήσου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική η οποία βραβεύτηκε και φέτος με «Γαλάζια Σημαία»
|Shutterstock

Γαλάζιες Σημαίες: Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει – Η λίστα με τις 617 βραβευμένες παραλίες της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 19:05

Τις βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία αποτελεί τον Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας.

Η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 52 χώρες, με 617 βρβαευμένες παραλίες.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Ισπανία, η οποία απέκτησε 729 Γαλάζιες Σημαίες (627 παραλίες, 97 μαρίνες και πέντε τουριστικά σκάφη) συνολικά, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Τουρκία.

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε –για ακόμη μια χρονιά– η περιφερειακή ενότηα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες. Ακολουθεί η Π.Ε. Ρόδου με 57 βραβευμένες ακτές, ενώ στις 18 ανήλθαν οι παραλίες της Αττικής που επίσης «κέρδισαν» από μια σημαία.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις παραλίες με Γαλάζια Σημαία στην Ελλάδα

Η ετήσια αναγγελία των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών της χώρας μας πραγματοποιήθηκε στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων, στην ακτή του ξενοδοχείου Pilot Beach Resort, σε δύο φάσεις.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην βραβευμένη παραλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από εκατό παιδιών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστικά εργαστήρια και παρακολούθησαν ναυαγοσωστική επίδειξη από την Ναυαγοσωστική Σχολή Θεοδωρακάτος και Σία ΕΕ.

Το μεσημέρι ακολούθησε η δεύτερη φάση της εκδήλωσης, στον ίδιο χώρο, και περιλάμβανε την ανακοίνωση των βραβευμένων ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του Τουρισμού.

Οπως επισήμανε η ΕΕΠΦ, η φετινή ήταν η πρώτη φορά που οι βραβεύσεις για τη χώρα μας ξεπέρασαν τις 600, με την Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων ακτών  στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.212 ακτές, 710 μαρίνες και 120 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 80 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας που το 2021 συμπλήρωσε 70 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 3 Διεθνή δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...