354
Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» σε παλιότερη αποστολή της | EPA/TOMS KALNINS

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανικό πολεμικό πλοίο χτύπησε τους Χούθι

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 10:01
Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» σε παλιότερη αποστολή της
|EPA/TOMS KALNINS

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανικό πολεμικό πλοίο χτύπησε τους Χούθι

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2024, 10:01

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen», που αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, απέκρουσε για πρώτη φορά επίθεση των Χούθι.

Το σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού κατέστρεψε δυο στόχους το απόγευμα της Τρίτης.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση του οπλισμού τους στο πλαίσιο της αποστολής, που άρχισε την Παρασκευή και θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες που έχουν αναλάβει εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεικτής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοίο του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν την Τρίτη, από τις 21:50 ως τις 22:55, πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, πέντε drones των φιλοϊρανών ανταρτών.

Τα drones ήγειραν «άμεση απειλή» για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, πρόσθεσε η CENTCOM.

Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, κυρίως όσων, κατά τους ίδιους, «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστινίους.

Η αποστολή «Ασπίδες» εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και εναέριων συστημάτων προειδοποίησης και ελέγχου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην αποστολή έχουν διαταγές να ανοίγουν πυρ εναντίον στοιχείων των ανταρτών μόνο αν δεχθούν πυρά ή αν απειλούνται εμπορικά ή πολεμικά πλοία στην περιοχή από drones ή πυραύλους. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στη Λάρισα.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες επανέλαβαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις επιθέσεις τους μόνο μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς εάν θα σταματούσαν τις ενέργειες αυτής της φύσης σε περίπτωση που κηρυσσόταν ανακωχή, ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, εκπρόσωπος του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ («Υποστηρικτές του Θεού»), όπως ονομάζονται επισήμως οι Χούθι, δήλωσε πως η κατάσταση θα επανεξεταστεί μόνο αν τερματιστεί η πολιορκία της Γάζας και επεκταθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της.

«Οι επιχειρήσεις για να βοηθηθεί ο παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσουν παρά μόνο αφού λάβει τέλος η ισραηλινή επίθεση και η πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...