665
|

Ερχεται «μετεωρολογική βόμβα»; Ψυχρή εισβολή από βορρά και τα πρώτα χιόνια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 15:37

Ερχεται «μετεωρολογική βόμβα»; Ψυχρή εισβολή από βορρά και τα πρώτα χιόνια

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2023, 15:37

Από τα υψηλά των τελευταίων δέκα ετών στις ελάχιστες θερμοκρασίες λόγω νοτιάδων (με το θερμόμετρο να δείχνει σε πολλές περιοχές έως και 15 βαθμούς υψηλότερες τιμές από τη μέση ελάχιστη Ιανουαρίου), στα χιόνια και στο δριμύ ψύχος;

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει στην πρόβλεψή του  για τη ραγδαία μεταβολή που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από την Παρασκευή, ο μετεωρολόγος του Open, Kλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με αυτή, «μετεωρολογική βόμβα» -βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό –  αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας το τριήμερο από την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, έως και την Κυριακή 22 του μήνα, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά  και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του μετεωρολόγου:

Πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν αυτό που στην Μετεωρολογία ονομάζουμε “Μετεωρολογική βόμβα”, δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό. Στον πρώτο χάρτη μας επισημαίνουμε με ένα πλαίσιο την περιοχή όπου θα λάβει χώρα αυτή η εκρηκτική κυκλονογέννεση.

Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες.

Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ τέλος ακολουθεί βίντεο στα σχόλια με την πορεία – εξέλιξη των βροχοπτώσεων όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας μας θα κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες με τους νοτιάδες να μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη όπου για παράδειγμα στην Αθήνα θα συναντάμε θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον μήνα που διανύουμε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι περίπου οι 12 με 13 βαθμοί και θα βρισκόμαστε κοντά στους 20°.

Για αλλαγή στο σκηνικό του καιρού που θα ξεκινήσει σταδιακά από την Πέμπτη μίλησε και ο παρουσιαστής του δελτίου καιρού στην ΕΡΤ,  Σάκης Αρναούτογλου. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας (Ηπειρο, Δυτ. Μακεδονία) σε υψόμετρο μικρότερο και από τα 1.000 μέτρα. Ωστόσο, ένα φυσικό τείχος θα εμποδίσει την επέκταση των φαινομένων και στην υπόλοιπη χώρα, που κατά κύριο λόγο θα έχουν σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, λόγω νοτιάδων.

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, η αλλαγή του καιρού οφείλεται στο ψυχρό σύστημα που έρχεται από τα δυτικά,  Ωστόσο, μια πιο ισχυρή «εισβολή» κρύου, αυτήν τη φορά από τα βορειοανατολικά, θα επηρεάσει τη χώρα σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά αναμένεται αργότερα μέσα στον μήνα, περίπου στις 25 με 26 Ιανουαρίου.

Στην Ηπειρο πάντως, καταγράφονται ήδη σημαντικά ύψη βροχής τις τελευταίες ημέρες.

Από το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία θα επεκταθεί και «θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας καθώς το μέτωπο θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να δούμε βροχές σε όλη σχεδόν τη χώρα, συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής».

«Την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι βροχές, κυρίως από το μεσημέρι και μετά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ομως το Σάββατο, από το πρωί, θα κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα προκαλέσει βροχές σε δυτική και βόρεια Ελλάδα, όμως στη συνέχεια θα κινηθεί ανατολικά και θα φέρει ξανά βροχές στην Αττική», διευκρινίζει, προβλέποντας χιονοπτώσεις – πέρα από τα ορεινά- και σε υψόμετρα κοντά στα 1.000 μέτρα την Παρασκευή προς Σάββατο και το Σάββατο λίγο χαμηλότερα από τα 1.000 μέτρα, σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...