472
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης μιλά στη συζήτηση της πρότασης του Κινήματος για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιτροπή Θεσμών την Πέμπτη για τις παρακολουθήσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 13:20
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης μιλά στη συζήτηση της πρότασης του Κινήματος για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιτροπή Θεσμών την Πέμπτη για τις παρακολουθήσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2022, 13:20

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με τις ακροάσεις προσώπων σχετικών με την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε επίσης ότι την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου, μεταξύ του υπόλοιπου προγραμματισμού των εργασιών της Βουλής, να αποφασιστεί και η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έτσι ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής περί της μυστικότητας των συνεδριάσεων, όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την ΕΥΠ.

Νωρίτερα το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι στηρίξει και θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την υπόθεση.

«Η Εξεταστική δεν διερευνά περιόδους, αλλά υποθέσεις», τόνισε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης που ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή.

«Για το ΠΑΣΟΚ η Εξεταστική πρέπει να συσταθεί […]», υπογράμμισε. «Αν δεν μολύνθηκε το κινητό του Ανδρουλάκη, οφείλεται στην πρόνοια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ίδιου να μην ανοίγονται άγνωστοι σύνδεσμοι […] Ποια είναι τα κολοσσιαία ερωτήματα για τα οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις; Επί της νομικής ατέλειας του κοινού νομοθέτη. Κατά την κοινοβουλευτική περίοδο δεν διώκεται, συλλαμβάνεται, ούτε περιορίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκτός αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα, θα πρέπει να ειπωθεί ποιο είναι. Συσκοτίζεται πολύ ο ορίζοντας με αυτήν την υπόθεση. Γνωρίζουν ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα, αλλά γνωρίζουν ότι παρακολούθησαν τον κ. Ανδρουλάκη. Περισσότερο από ποτέ αναγκαίά η Εξεταστική –επανέλαβε– για να διερευνηθούν πρόσωπα, πράγματα και αποφάσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το αν υπάρχουν θεσμικές εκτροπές».

«Ποιος και γιατί αποφάσισε την επισύνδεση; Τι προέκυψε από την έρευνα; Το πρώτο ερώτημα αφορά τη νόμιμη επισύνδεση, το δεύτερο αφορά το Predator, ποιοι σχετίζονται με το εμπόριο, πόσοι κατέχουν το λογισμικό της εταιρείας, πόσοι ιδιώτες και έχουν σύνδεση με την ΕΥΠ; Όλα αυτά, πρέπει να ερευνηθούν. Τρίτο ερώτημα, ποιοι άλλοι ενδεχομένως παρακολουθούνται, ποια άλλα πολιτικά πρόσωπα», πρόσθεσε ο κ. Καστανίδης.

Κατά την ομιλία του ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε τη χρονική διεύρυνση της πρότασης του Κινήματος για τη σύσταση της επιτροπής, από το 2016, προκειμένου να ερευνηθούν και οι καταγγελίες του ΚΚΕ.

«Η  Εξεταστική θα ερευνήσει τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, άλλων προσώπων ενδεχομένως της ίδιας περιόδου αλλά και την υπόθεση του ΚΚΕ»,  είπε και αν κατά την πορεία των εργασιών προκύψουν επιπρόσθετα στοιχεία θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, επιβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία θα δηλώσει «παρών» στην σχετική ψηφοφορία για τη σύσταση Εξεταστικής.

«Θεωρούμε χρήσιμο να υπάρξει επέκταση στο παρελθόν, όχι για συμψηφισμούς ή για να παραγκωνιστεί το μείζον που είναι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ», ανέφερε ο κ. Καιρίδης, ξεκαθαρίζοντας  ότι «ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε θύμα βάναυσης παραβίασης της ιδιωτικότητάς του».

Η συζήτηση (παρακολουθείστε ζωντανά EΔΩ ) συνεχίζεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...