448
Επεισόδια και φωτιές στον οικισμό Ρομά στα Τσαΐρια | ethermaikos.gr

Επεισόδια από Ρομά σε Θήβα, Μέγαρα και Θεσσαλονίκη για τον θάνατο του 17χρονου

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 22:40
Επεισόδια και φωτιές στον οικισμό Ρομά στα Τσαΐρια
|ethermaikos.gr

Επεισόδια από Ρομά σε Θήβα, Μέγαρα και Θεσσαλονίκη για τον θάνατο του 17χρονου

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 22:40

Κλιμακώθηκε την Τρίτη η ένταση στη Θήβα με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ρομά στη Βοιωτία από αστυνομικά πυρά.

Οι κινητοποιήσεις στην περιοχή ξεκίνησαν με συλλαλητήριο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν οι συμμαθητές του 17χρονου από το ΕΠΑΛ της Θήβας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη.

Για περισσότερο από δύο ώρες διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας, ενώ στη συνέχεια οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων της Θήβας με αίτημα, μεταξύ άλλων, να τιμωρηθεί ο αστυνομικός της ΟΠΚΕ, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Αργότερα, Ρομά συγκεντρώθηκαν στο Πυρί της Θήβας και στη γέφυρα της εθνικής οδού Λιβαδειάς-Θήβας, στο ύψος της Αλιάρτου, στήνοντας οδοφράγματα και βάζοντας φωτιές.

Είναι η δεύτερη ημέρα που η συγκοινωνία στην Εθνική οδό Λιβαδειάς-Θήβας γίνεται από παρακαμπτήριους, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη παρακολουθεί την κατάσταση από πολύ κοντά για να μην επεκταθούν τα επεισόδια, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο δήμαρχος Αλιάρτου, Γιώργος Ντασιώτης, που προσπάθησε να ηρεμήσει τις ομάδες των Ρομά και να αποτρέψει την επέκταση των επεισοδίων, τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, πήγε στο κέντρο υγείας της περιοχής και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί προχώρησαν σε χρήση χημικών για να αποφευχθεί η επέκταση των επεισοδίων, ανέφερε το ρεπορτάζ του ίδιου μέσου.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης έκλεισε η Εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο ύψος των Μεγάρων, και συγκεκριμένα από το 39ο έως το 42ο χιλιόμετρο, λόγω άλλης συγκέντρωσης Ρομά, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές στο οδόστρωμα, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του 17χρονου στη Βοιωτία.

Η κυκλοφορία διεκόπη προσωρινά και στην παλαιά εθνική, στο ίδιο ύψος.

Ενταση επικράτησε και στον οικισμό Ρομά Αγία Σοφία, κοντά στα Διαβατά, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο 17χρονου, μικρή ομάδα ατόμων απέκλεισε την οδό Πόντου και πέταξε λάστιχα και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ανέφερε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Λίγο μετά τις εννέα το βράδυ επικρατούσε ηρεμία τόσο στην Αγία Σοφία όσο και στα Τσαΐρια, στον δήμο Θερμαϊκού, όπου νωρίτερα επίσης άναψαν φωτιές μέσα και γύρω από τον οικισμό, ανέφερε η ανταπόκριση του πρακτορείου.

Νέες εντάσεις θεωρείτο πιθανό να σημειωθούν και την Τετάρτη, λόγω της κηδείας του αγοριού που έπεσε νεκρό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, μετά την καταδίωξή του από αστυνομικούς, σύμφωνα με μια αρχική εκδοχή των γεγονότων, με την αστυνομία να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στη Θήβα και αλλού.

Την Πέμπτη αναμενόταν να απολογηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου Ρομά ο 41χρονος αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ Βοιωτίας, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...