360
Στις 12 Οκτωβρίου του 2018, είχε πραγματοποιηθεί ο ενταφιασμός 573 ελλήνων πεσόντων στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο, στο χωριό Ντραγκότι |

Ενταφιάστηκαν στην Κλεισούρα 85 νεκροί του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 17:22
Στις 12 Οκτωβρίου του 2018, είχε πραγματοποιηθεί ο ενταφιασμός 573 ελλήνων πεσόντων στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο, στο χωριό Ντραγκότι
|

Ενταφιάστηκαν στην Κλεισούρα 85 νεκροί του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2019, 17:22

Με όλες τις τιμές, ενταφιάστηκαν, την Πέμπτη στην Κλεισούρα, τα οστά 85 ελλήνων πεσόντων στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο του 1940-41.

Η θρησκευτική τελετή έγινε το μεσημέρι, στο στρατιωτικό κοιμητήριο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου. Παρέστησαν εκπρόσωποι  του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, καθώς και της Ενωσης Συγγενών και Φίλων Πεσόντων.

Τα οστά βρέθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας του 2009 για την αναζήτηση, την εκταφή, τον προσδιορισμό ταυτότητας και τον ενταφιασμό των ελλήνων πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία.

Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «εκφράζει ικανοποίηση που σχεδόν 70 χρόνια μετά την θυσία τους, οι ψυχές των ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών θα αναπαυθούν επιτέλους εν ειρήνη και χαιρετίζει τη συνεργασία με την αλβανική πλευρά στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει στην ταχεία ολοκλήρωση των εργασιών επί του πεδίου και την πλήρη εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας».

Oπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Αργυρόκαστρο, στην τελετή παρέστησαν, εκ μέρους του υπουργείου Αμυνας της Ελλάδας, ο υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Αγγος, ο πλωτάρχης Σπύρος Σκουρτσίδης, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, ταξίαρχος Χρήστος Μπακιρτζής, ο συντονιστής πεδίου εργασιών Νίκος Κύργος, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Αλβανία. Ηταν επίσης εκεί και ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Συγγενών Πεσόντων κατά τον Πόλεμο 1940-41, Γιώργος Σούρλας, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.

Με τον ενταφιασμό, σήμερα, των οστών 85 Ελλήνων πεσόντων, ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και διακομιστεί στα δύο ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία, εκείνο της Κλεισούρας στην Πρεμετή και του Βουλιαρατίου στη Δρόπολη, ανέρχεται περίπου στους 750.

Τα οστά εντοπίστηκαν κατά την περίοδο από τις 22 Ιανουαρίου 2018 που άρχισε η εφαρμογή της σχετικής διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας έως τώρα. Οι περιοχές όπου εξελίσσονται οι έρευνες αφορούν στη φάση αυτή τους νομούς Τεπελενίου και Πρεμετής, όπου και έγιναν οι σκληρότερες μάχες.

Κατά τις εκτιμήσεις της μικτής Ελληνοαλβανικής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας, οι εργασίες σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο και η συνεργασία εξελίσσεται σε καλό κλίμα. Ενδεικτικό θεωρείται το γεγονός ότι με απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου, παραχωρείται και νέο οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων για τη διεύρυνση του υπάρχοντος στρατιωτικού κοιμητηρίου στην Κλεισούρα της Πρεμετής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...