284
Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, σε παλιότερη φωτογραφία | REUTERS/Feisal Omar

«Εμμεσο πραξικόπημα» στη Σομαλία: Ο πρόεδρος έπαυσε τον πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 17:21
Ο πρόεδρος της Σομαλίας, Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, σε παλιότερη φωτογραφία
|REUTERS/Feisal Omar

«Εμμεσο πραξικόπημα» στη Σομαλία: Ο πρόεδρος έπαυσε τον πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2021, 17:21

Σε διαθεσιμότητα έθεσε τον πρωθυπουργό της Σομαλίας, Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε, ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, μία ημέρα μετά την ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσά τους σχετικά με την καθυστέρηση στη διεξαγωγή εκλογών.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Χουσέιν Ρόμπλε και να αφαιρέσει τις εξουσίες του, καθώς φέρεται να ενέχεται σε υπόθεση διαφθοράς», ανέφερε η σομαλική προεδρία σε δελτίο Τύπου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως αποπειράθηκε να αναμιχθεί σε έρευνα σχετικά με υπόθεση αρπαγής γης από το Δημόσιο.

Ο Αμπντιραχμάν Γιοιοσούφ Ομάρ Αντάλα, υφυπουργός Πληροφοριών, χαρακτήρισε «έμμεσο πραξικόπημα» την ανακοίνωση του προέδρου, προβλέποντας ταυτόχρονα πως «δεν θα επικρατήσει».

Οι Times ανέφεραν ότι υπήρχαν πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο πως σαμποτάρει την εκλογική διαδικασία, μετά την απόφασή του να του αφαιρέσει την εντολή να οργανώσει τη διαδικασία, που έχει καθυστερήσει χρόνια, με συνέπεια να καταγράφεται σοβαρή θεσμική κρίση.

Πρόεδρος της εμπόλεμης χώρας από το 2017, ο Μοχάμεντ, που είναι γνωστός και με το όνομα Φαρμάατζο, είδε τη θητεία του να λήγει την 8η Φεβρουαρίου, χωρίς να μπορεί να συνεννοηθεί με τις πολιτειακές κυβερνήσεις για τη διεξαγωγή εκλογών, που είναι έμμεσες και γίνονται με ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα στη Σομαλία.

Η ανακοίνωση στα μέσα Απριλίου ότι η θητεία του προέδρου παρατείνεται για δύο χρόνια, προκάλεσε ένοπλες συγκρούσεις στη Μογκαντίσου, εγείροντας φόβους ότι ο εμφύλιος πόλεμος που σπαράσσει τη χώρα από το 1991, θα γενικευτεί εκ νέου.

Αρκετοί παρατηρητές τονίζουν πως η νέα κρίση στα κορυφαία κλιμάκια της κρατικής εξουσίας και το εκλογικό αδιέξοδο εκτρέπουν την προσοχή από σημαντικότερα προβλήματα για τη Σομαλία, ιδίως την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Σεμπάμπ, συμμάχων της Αλ Κάιντα, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη Μογκαντίσου, πριν μία δεκαετία, αλλά παραμένουν στην περιφέρεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...