939
|

Για ασφαλή σπορ στη θάλασσα

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 24 Ιουνίου 2015, 22:59

Για ασφαλή σπορ στη θάλασσα

Αίαντας Αρτεμάκης Αίαντας Αρτεμάκης 24 Ιουνίου 2015, 22:59

Καλοκαίρι, θάλασσα, παιχνίδια στην άμμο και στο νερό. Παιχνίδια με μηχανοκίνητα σκάφη, καβάλα σε φουσκωτές μπανάνες, τζετ σκι, windsurfing, θαλάσσιο σκι. Παιχνίδια που σε γεμίζουν με αξέχαστες αναμνήσεις. Και φυσικά, όπως τόσα άλλα στη χώρα μας, μπορούν να μοιράσουν και άπλετο πόνο. Ξέρετε πότε μια επιχείρηση ή σχολή είναι νόμιμη; Γνωρίζετε τους κανόνες ασφάλειας, όταν συμμετέχετε ή αφήνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις στις διακοπές σας; Το Safe Water Sports, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 10χρονου παιδιού, του Μιχαήλ Πασχαλάκη, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού στην θάλασσα το καλοκαίρι του 2014. Λίγους μήνες μετά, ο πατέρας του κατάφερε να στήσει το saferwatersports.gr, μια πλατφόρμα ενημέρωσης αλλά και πρόληψης ατυχημάτων στον χώρο της θαλάσσιας διασκέδασης και άθλησης.

Το όραμα του Safe Water Sports, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι να συμβάλλει με κάθε μέσο στην ενίσχυση της ασφάλειας και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ελληνικές θάλασσες όπου οι πολίτες (Έλληνες και ξένοι τουρίστες) έρχονται σε επαφή με τα διάφορα σπορ και μέσα αναψυχής. Για αυτόν τον λόγο οι επισκέπτες του safewatersports.gr έχουν την δυνατότητα με τη χρήση ενός απλού χάρτη να δουν κριτικές για τις εκάστοτε επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στον κλάδο, να γράψουν τη δική τους αλλά και να ενημερωθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θεωρείται ασφαλής η χρήση τέτοιων ειδών άθλησης και διασκέδασης. Τι πρέπει να ξέρει ο ενδιαφερόμενος για το κάθε άθλημα αντίστοιχα ή για το κάθε θαλάσσιο παιχνίδι. Πότε μια επιχείρηση είναι νόμιμη και πότε διαθέτει επαρκές προσωπικό για να λειτουργεί νόμιμα και με ασφάλεια.

Ο πρόεδρος του Safe Water Sports, Δρ. Παναγιώτης-Μιχαήλ Πασχαλάκης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του εγχειρήματος από το βήμα της Ολυμπιακής Επιτροπής, στο Χαλάνδρι, αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν της απώλειας του παιδιού του πέρσι το καλοκαίρι στη Μύκονο, κατά τη διάρκεια θαλάσσιου παιχνιδιού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αφορμή το καταλυτικό αυτό γεγονός για τη ζωή μου, ξεκίνησε πριν λίγους μήνες η δράση του Safe Water Sports με στόχο να κάνουμε την Ελλάδα παγκόσμιο παράδειγμα στα ασφαλή θαλάσσια αθλήματα και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο νερό. Με τη συμμετοχή της Πολιτείας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα, ας προσπαθήσουμε να μην ξαναγίνει ατύχημα στη θάλασσα».

Μαζί του σε αυτήν την προσπάθεια έχει τον χρυσό Ολυμπιονίκη στο windsurfing Νίκο Κακλαμανάκη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο είπε ότι: «Οι άνθρωποι οι οποίοι μετατρέπουν τον πόνο σε δύναμη και τη δύναμη σε προσφορά, όπως είναι ο κ. Πασχαλάκης, μου δίνουν την ευκαρία να προσφέρω στους συνανθρώπους μας. Ο άνθρωπος σκοτώνει, όχι η θάλασσα». Στην παρουσίαση παρευρέθηκε και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο θαλάσσιο σκι, Γιώργος Χατζής, ο οποίος στηρίζει και αυτός την πρωτοβουλία και δήλωσε ότι: «Οι κανόνες ασφαλείας είναι απλοί και κατανοητοί για όλους μας. Πρέπει πάντα να αθλούμαστε με ασφάλεια». Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, νομικός, στηρίζει και αυτός με την σειρά του το εγχείρημα και θα προσπαθήσει να συμβάλλει στη βελτίωση του νομικού πλαισίου το οποίο υπάρχει αυτήν την στιγμή στην χώρα μας. Στο βήμα ανέβηκε και ο Αντιπλοίαρχος, Παναγιώτης Παρασκευάς, εκπροσωπώντας το Λιμενικό σώμα.

Μηνύματα αισιοδοξίας για την προσπάθεια αυτή εξέφρασαν ο κ. Στάθης Κουτρουβίδης από το γραφείο του υπουργού Αθλητισμού, κ. Σταύρου Κοντόνη, καθώς και ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής, κ. Στάθης Αβραμίδης και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης.

Ο Στάθης Κουτρουβίδης αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που δίδονταν ως τώρα οι άδειες σε επιχειρήσεις του κλάδου. Σε ερώτησή μας για το πώς θα βελτιωθεί το πλαίσιο αδειοδότησης μας είπε: «Υπάρχει ένα πλαίσιο αυτήν τη στιγμή που είναι αρκετά χαλαρό και δίνει άδειες ασκήσεως επαγγέλματος σε τέτοιου είδους, ας πούμε, θαλάσσια αθλήματα, σχεδόν στον οποιονδήποτε. Άρα, εδώ πρέπει να επέμβουμε». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει και μια διαφορετικού είδους συζήτηση βέβαια, αν όλα αυτά είναι αθλήματα. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι. Πρέπει να ξεχωρίσουμε εκείνα τα σπορ τα οποία είναι αθλητική δραστηριότητα από εκείνα που είναι ψυχαγωγικά για τουριστικούς λόγους. Και στα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται να δίνουμε άδεια εμείς. Το λέω ως σκέψη. Αυτήν τη στιγμή πάντως είναι ένα πολύ μπερδεμένο πλαίσιο και καθόλου σαφές. Εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε και να είναι σαφές πώς δίνεται μια άδεια, όταν δίνεται».

Αξίζει να πούμε ότι κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες (EΕ 27) τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ ή και σε δραστηριότητες με σκάφη. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 14 ετών, με περισσότερους από 5.000 θανάτους ετησίως (σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Η χώρα μας κατέχει την 11η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (13.676 χιλιόμετρα).

Ο Παναγιώτης Παρασκευάς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει το Λιμενικό Σώμα για την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση αλλά ταυτόχρονα θύμισε ότι αυτό το διάστημα ο κύριος όγκος των διαθέσιμων δυνάμεων του σώματος, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Ο ίδιος μας είπε ότι η πιο συνηθισμένη παράβαση στον μηχανοκίνητο θαλάσσιο αθλητισμό είναι η αλόγιστη κυκλοφορία των ταχύπλοων: «Δηλαδή να μην τηρούν τις αποστάσεις ασφάλειας από τους λουόμενους, να κυκλοφορούν κοντά στην παραλία με ιδιαίτερα αυξημένη ταχύτητα». Ενώ στην ερώτησή μας για το πιο συχνό πρόστιμο (που φτάνουν μέχρι και τα 50.000 ευρώ αλλά είναι όλα διοικητικού χαρακτήρα και όχι ποινικού) μας απάντησε το εξής: «Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ποσό που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις αλλά έχουν δοθεί οδηγίες στους λιμενάρχες, ιδιαίτερα για περιπτώσεις όπως αυτή, για υψηλά πρόστιμα».

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

*Ο Αίαντας Αρτεμάκης γεννήθηκε το 1982 και είναι δημοσιογράφος και «κομπιουτεράς». Πουλάει κομπιουτεράκια στην Ομόνοια, με προτίμηση στα γιαπωνέζικα. Του αρέσει να διαβάζει και να ονειρεύεται μια γερή δημοκρατία. Παντρεύτηκε το 1989 τον καλό του φίλο, Amstramd 1512. Δυστυχώς από τότε, έχει αλλάξει πολλούς αγαπημένους. Τώρα συζεί με έναν Z800 HP. 

Προηγούμενα άρθρα του Αίαντα Αρτεμάκη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News