300
|

ΑΡΣΙΣ: δημιουργώντας διόδους επικοινωνίας με τους νέους

Avatar Μόδεστος Σιώτος 14 Δεκεμβρίου 2010, 06:43

ΑΡΣΙΣ: δημιουργώντας διόδους επικοινωνίας με τους νέους

Avatar Μόδεστος Σιώτος 14 Δεκεμβρίου 2010, 06:43

 

Δεν είναι λίγες εκείνες οι ΜΚΟ που δεν είναι ευρέως γνωστές αλλά έχουν εξαιρετικά σημαντική προσφορά στη κοινωνία. Αθόρυβα, μεθοδευμένα και με πείσμα παράγουν έργο χωρίς να το πολυδιαφημίζουν. Μία από αυτές τις οργανώσεις είναι η ΑΡΣΙΣ.

Η ΑΡΣΙΣ «γεννήθηκε» το 1992 από μία μικρή ομάδα επιστημόνων που θέλησαν να βοηθήσουν όσους νέους κινδύνευαν – ή είχαν βρεθεί- στο κοινωνικό περιθώριο. Η βοήθεια τους έρχεται με διάφορες μορφές υποστήριξης: συμβουλευτική, ενημέρωση, κοινωνική συμμετοχή, εκπαιδευτική στήριξη, ευκαιρίες ένταξης σε ομαδικές δραστηριότητες έκφρασης και δημιουργίας, νομική αρωγή, σύνδεση με άλλες υπηρεσίες, κ.α. Προσπαθούν να δώσουν ένα «πάτημα» σε νέους με προβλήματα για να εκφραστούν, να ξέρουν ότι υπάρχει βοήθεια. Να ενταχθούν στη κοινωνία.

Το ενδιαφέρον τους δε περιορίζεται εδώ. Η παρέμβαση τους συνεχίζεται στις φυλακές. Όπως μας λένε και οι ίδιοι: «στις φυλακές φτάνουμε με κύριο στόχο να επικοινωνήσουμε με τους νέους κρατούμενους, να σπάσουμε την μοναξιά και τον αποκλεισμό τους, να τους βοηθήσουμε να είναι δημιουργικοί και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα της ζωής τους με αισιοδοξία». Παράλληλα, λειτουργούν και «ως ένα μάτι της κοινωνίας στις φυλακές» αναδεικνύοντας τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος.

Μία άλλη δράση της ΑΡΣΙΣ  είναι η ενίσχυση των κοινωνικών επιχειρήσεων, δηλαδή «παραγωγικών δράσεων που παράλληλα προσφέρουν κοινωνικό έργο», μία προσπάθεια που συναντά πολλές δυσκολίες με τη βασικότερη να είναι η εξεύρεση πόρων. Άλλωστε, έτσι κι’ αλλιώς, οι πόροι της οργάνωσης είναι περιορισμένοι και η βοήθεια από το Δημόσιο είναι σχετικά μικρή.

Ωστόσο, η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει τη πορεία της προσπαθώντας να διατηρήσει τη σύνδεση της με τη κοινωνία και όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες της οργάνωσης, «αποφεύγοντας τις εύκολες λύσεις δημοσιότητας και αναζητώντας μια ουσιαστική παρουσία δίπλα στους νέους που δοκιμάζονται».

Με τη κρίση να μαστίζει την ελληνική κοινωνία και τους νέους να είναι, ίσως, η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα, η «ΑΡΣΙΣ» έχει σίγουρα πολύ δουλειά μπροστά της.

* Το site της οργάνωσης είναιhttp://www.arsis.gr/

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News