588
2.107 ημέρες πέρασαν από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλιου 2018 για να έρθει η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης με τους έξι που κρίθηκαν ένοχοι να αφήνονται ελεύθεροι | INTIMEnews

Ελεύθεροι και οι έξι ένοχοι για το Μάτι – αθωώθηκαν 15

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2024, 14:10
2.107 ημέρες πέρασαν από την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλιου 2018 για να έρθει η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης με τους έξι που κρίθηκαν ένοχοι να αφήνονται ελεύθεροι
|INTIMEnews

Ελεύθεροι και οι έξι ένοχοι για το Μάτι – αθωώθηκαν 15

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2024, 14:10

Πέντε χρόνια, εννέα μήνες και έξι ημέρες μετά την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανακοίνωσε την απόφασή του για τους 21 κατηγορούμενους: έξι ένοχοι, 15 αθώοι…

Στο άκουσμα της απόφασης συγγενείς θυμάτων που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα αντέδρασαν με οργή φωνάζοντας «ντροπή».

Συγκεκριμένα, τo δικαστήριο κήρυξε ενόχους τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου), τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), τον Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και τον υπάιτιο πρόκλησης της πυρκαγιάς, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί; Ξεφτίλες παιδιά δεν έχετε; Αχρηστοι ελεεινοί, ζώα παιδιά δεν έχετε;» φώναζαν εξοργισμένοι στο άκουσμα της απόφασης συγγενείς των θυμάτων.

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων των έξι καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Διέλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριο σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς στους ζωντανούς και στην αλήθεια», ακούστηκε από το ακροατήριο. «Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…», φώναζε μία από τις συγγενείς ενώ από την έδρα ζητήθηκε να περάσουν όλοι έξω.

Μία άλλη γυναίκα, συγγενής θύματος της πολύνεκρης τραγωδίας,  πήγε και στάθηκε μπροστά από τους κατηγορούμενους, ζητώντας να την κοιτάξουν στα μάτια:

«Ερεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη», φώναξε.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη», διαμαρτυρήθηκε ακόμη μία από τους συγγενείς των θυμάτων. Αλλοι ξέσπασαν σε κλάματα και αποδοκιμασίες… 2.107 ημέρες μετά…

Αποδοκιμασίες που έγιναν ακόμη πιο έντονες και μετά την ανακοίνωση των ποινών, καθώς και οι έξι καταδικασθέντες αφέθησαν τελικά ελεύθεροι (!), με χρηματική ποινή 38.000 έκαστος.

Συγκεκριμένα  το δικαστήριο τούς επέβαλε ποινές από 3 έως 111 έτη φυλάκισης, με εκτιτέα ωστόσο μόνο πέντε έτη, μετατρέποντας τις παράλληλα σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη!

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες:

–Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 ετών.

–Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών, δηλαδή 5 χρόνια.

–Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή πέντε χρόνια.

–Νικόλαο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια

–Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής συνολική ποινή φυλάκισης 111 έτη, δηλαδή 5 χρόνια.

–Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Κανείς τους δεν μπήκε φυλακή.

 

Λίγη ώρα μετά την έκδοση της απόφασης, η κυρία Δούρου, πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «σε μία ασύλληπτη τραγωδία, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα πλέον δεν είχα καμία ανάμειξη, ακόμα κι αν αδίκως διώχθηκα, ο εσωτερικός πυρήνας αξιών μου δεν επιτρέπει να χαρώ για την τελική μου δικαίωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...